Biznis 27.11.2018.

PRIPREME ZA GRADNJU KONGRESNE SALE M:tel donirao izradu konkursne dokumentacije

ČITANJE: 2 minute

Potpisivanjem ugovora između Grada Banje Luke i kompanije M:tel o donaciji sredstava za potrebe izrade konkursne dokumentacije, danas je učinjen prvi korak u izradi idejnog rješenja multifunkcionalne kongresno-konferencijske dvorane.

Zahvaljujući ovoj donaciji, stvoreni su uslovi da, poslije dužeg niza godina, bude raspisan prvi međunarodni arhitektonski konkurs za neki od velikih gradskih projekata.

U ime Grada, ugovor je potpisao gradonačelnik Igor Radojičić koji je naglasio da će, u dogovoru sa kompanijom M:tel, pripremu dokumentacije za raspisivanje međunarodnog poziva uraditi Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i da se raspisivanje poziva očekuje početkom sljedeće godine.

– Usvajanjem regulacionog plana za područje „Centar aleja“ stvoreni su uslovi da uđemo u realizaciju jednog od najvećih projekata u gradu,  koji će imati veliki značaj za kulturu i turizam, ali i cijelu privredu Banje Luke. Lokacija buduće kongresne dvorane je u Ulici olimpijskih pobjednika, iza zgrade Administrativnog centra Vlade RS. Redoslijed koraka je da prvo pripremimo dokumentaciju, a potom će uslijediti raspisivanje međunarodnog arhitektonskog konkursa – kazao je Radojičić.

 

Generalni direktor M:tel Marko Lopičić, izjavio je da finansiranje konkursne dokumentacije predstavlja nastavak veoma uspješne saradnje sa Banjom Lukom.

– Ovaj projekat ima i širi značaj od Banje Luke i poprima, na određen način, i regionalne okvire. M:tel je na sebe preuzeo obavezu finansiranja konkursne dokumentacije, a na osnovu toga će biti načinjen prvi korak ka novom kongresnom centru. To će omogućiti dalji postupak i raspisivanje međunarodnog tendera za idejno rješenje. Nadam se da ćemo stajati uz Grad i u narednim fazama realizacije ovog velikog projekta – zaključio je Lopičić i dodao da vrijednost ove donacije iznosi 25.000 KM.

M:tel je do sada do sada sarađivao sa Gradom u realizaciji brojnih projekata, a između ostalog, donirao je dječije igralište i teretanu na otvorenom u krugu „Akvane“. Ova kompanija je, pored toga, i jedan od najvećih sponzora ovogodišnjeg novogodišnjeg perograma.

Izradom konkursne dokuemntacije, načinjen je prvi korak u realizaciji velikog projekta izgradnje kongresne sale, s tim da je cilj da se u idućoj godini, na osnovu provedenog međunarodnog konkursa, izabere najbolje idejno rješenje ovog reprezentativnog objekta. Prema ranijim procjenama, okvirna vrijednost izgradnje ove sale iznosi oko 30 miliona KM, a objekat bi, osim kongresno – koncertne sale od oko 2.000 mjesta, uključivao i visokorangirani hotel. Poslije izbora idejnog rješenja, uslijediće aktivnosti na sklaapanju finansijske konstrukcije, a jedna od opcija je i da se objekat gradi po principu javno – privatnog partnerstva.