PRIPREME ZA NAREDNU GODINU Lokalni izbori koštaće najmanje 4,1 milion KM

Centralna izborna komisija (CIK) BiH već je počela sa pripremama za lokalne izbore, koji treba da budu održani na jesen iduće godine, a koji će, prema prvim računicama, koštati više od četiri miliona maraka.

Izbori u BiH održavaju se svake dvije godine, a nedavno su se pojavili i zahtjevi sa nekoliko adresa političkih partija da se izborni ciklus objedini i da građani jednom u četiri godine izlaze na birališta. Za sada od toga nema ništa jer je za taj korak potrebno da budu izmijenjeni Ustav BiH i zakoni koji se odnose na izborni sistem.

CIK bi, prema dosadašnjim pravilima, početkom maja iduće godine trebalo da raspiše lokalne izbore, poslije čega počinju šestomjesečne pripreme za novu provjeru birača.

Na zvaničnoj internet stranici CIK-a objavljeno je da su nedavno održali dvije sjednice na kojima je, između ostalog, usvojen i budžetski zahtjev za 2020. godinu.

– U okviru zahtjeva planirana su sredstva u iznosu od 4,1 milion maraka za finansiranje lokalnih izbora 2020. godine. Dodatna potrošnja za 2020. u tekućim izdacima odnosi se na troškove izbora u Mostaru – naveli su u CIK-u.

Po kojim pravilima će biti održani izbori još nije poznato. Imajući u vidu da još nije formirana nikakva radna grupa za izmjene izbornog zakonodavstva jer nije kompletirana vlast na nivou BiH, niko ne može da precizno kaže kada će i da li će biti formirana nova komisija koja će se baviti tim pitanjima.

U CIK-u naglašavaju da ih je Delegacija Evropske unije u BiH obavijestila  o tome da su osigurana sredstva iz programa IPA u iznosu od 300.000 evra za potrebe izrade strategije koja bi izborni proces u BiH učinila transparentnijim i efikasnijim.

– S tim u vezi, u budžetu CIK BiH za 2020. godinu planirana su sredstva za sprovođenje pilot-projekta sprovođenja izbora pomoću novih tehnologija – istaknuto je na sajtu Centralne izborne komisije.

Prošle godine bilo je konkretnih prijedloga za uvođenje modernih tehnologija na birališta, ali nisu dobili potrebnu podršku za prolaz.

PDP se nedavno ponovo zalagao za objedinjavanje opštih i lokalnih izbora u BiH, smatrajući da bi to trebalo da se dogodi već iduće godine, dok su iz SNSD-a upozorili da to nije lak posao i da zahtijeva ustavne promjene koje mogu biti mač sa dvije oštrice.

Priča o spajanju izbora i nastojanja da budu svake četiri, a ne kao sada, svake druge godine, pokretana je nekoliko puta u vrijeme kada su radile radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva jer je BiH jedina zemlja u regiji u kojoj ne može biti vanrednih izbora jer nisu predviđeni ni Izbornim zakonom ni Ustavom.

Istraživanje o rizicima

Međunarodni Institut za demokratiju i izbornu pomoć iz Švedske i Izborna komisija Australije pripremaju globalno istraživanje o statusu upravljanja rizicima u izborima. Na njihov zahtjev, u tom istraživanju učestvuje i Centralna izborna komisija BiH, koja je dostavila popunjen detaljni anketni obrazac sa primjerima iz prakse.

– Cilj istraživanja je razvoj uputstva o upravljanju rizicima i izrada publikacije kao prvog ikada urađenog resursa znanja koji će tijelima za sprovođenje izbora pružiti set normativnih i operativnih iskustava za uspostavljanje ili unapređenje sistema upravljanja rizicima u izborima – rekli su u CIK-u.

(Glas Srpske)

CILJ POVEĆANA BEZBJEDNOST ĐAKA Od danas besplatan tehnički pregled autobusa

U Republici Srpskoj će od danas do 31. avgusta biti sprovedena besplatna kontrola tehničke ispravnosti i opremljenosti autobusa, sa ciljem povećanja bezbjednosti đaka u saobraćaju, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Srpske. U akciji besplatne kontrole učestvovaće 58 stanica za tehnički pregled koje su registrovane za tehnički pregled autobusa. “Ovom akcijom, čiji je cilj

“Vitaminka” traži 50 radnika

Fabrika za preradu voća i povrća “Vitaminka” iz Banjaluke raspisala je oglas za prijem 50 radnika na određeno vrijeme.

Dok je bio u provodu zapaljen mu skupi auto

Skupocjeni pasat, star nepune dvije godine, zapaljen je u banjalučkom naselju Ada, a u tim momentima njegov vlasnik Miloš M. (35) bio je u noćnom provodu u obližnjem lokalu, saznaju “Nezavisne”. Istraga u ovom slučaju se sprovodi, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac i, kako nezvanično saznajemo, slučaj je okvalifikovan kao oštećenje i

ANA TRIŠIĆ BABIĆ O DENISU KULJIŠU: Nije dozvoljavao da ga svrstaju u grupu i ograniče

Ana Trišić Babić, savjetnica člana predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i bivša zamjenica ministra inostranih poslova BiH napisala je emotivno pismo povodom smrti novinara i velikog čovjeka Denisa Kuljiša koje prenosimo u cjelosti: Ništa tako glasno ne podsjeti na život kao njegova suštinska suprotnost. Ništa ne podsjeti na ljepotu življenja, na ljepotu prijateljstva,

Bolković o Denisu Kuljišu: Nema u ovom podneblju i naraštaju nitko ni sličan

Romano Bolković se dirljivim tekstom oprostio od svog prijatelja Denisa Kuljiša, koji je preminuo danas u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti. Bolković je tekst kojim se oprostio od Kuljiša objavio na Facebooku, a mi ga prenosimo uz dozvolu autora. “Kaže mi Nada da su govorili da si blijed, da odeš do liječnika, ali kao