Vijesti 25.12.2015.

Pripreme za obilježavanje Dana RS u punom jeku: I opozicija dolazi na svečanost 9. januara

ČITANJE: 4 minute
Dan RS
Uprkos žestokim razmimoilaženjima vlasti u RS i Saveza za promjene, po pitanju Dana Republike vlada jedinstven stav, a opozicija je najavila da će se odazvati pozivu predsjednika Republike da prisustvuje obilježavanju tog praznika.

I jedni i drugi osudili su tekst “Jutarnjeg lista”,  u kojem se tvrdi da Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srbije, najavljenim dolaskom njega i kompletne srbijanske vlade u Banjaluku na proslavu 9. januara s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS, ruši BiH i krši Dejtonski sporazum.

Autor teksta u “Jutarnjem” tvrdi da će, ako Vučić ispuni obećanje i dođe u Banjaluku, to biti najdrastičnije kršenje načela nemiješanja u unutrašnju politiku susjedne zemlje od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas na koje su se, kako piše, obavezale i Srbija i Hrvatska prilikom potpisivanja sporazuma.

-Dolaskom u srpski entitet na proslavu dana koji je Ustavni sud BiH ukinuo, Vučić će dati za pravo Dodiku u kršenju odluka i nadležnosti državnih institucija BiH – piše autor teksta.

Vukota Govedarica, šef Kluba SDS-a, rekao je da će doći na proslavu Dana Republike uprkos porodičnim obavezama koje je ranije preuzeo na 9. januar.

Istakao je da ga komentar “Jutarnjeg” ne iznenađuje, ali da je očekivao da na isti način osudi miješanje Hrvatske u odnose BiH kada je, kako je rekao, predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u Jajcu prisustvovala godišnjici akcije Hrvatske vojske kad su počinjeni ratni zločini nad srpskim civilima. “Nažalost, tog dana ‘Jutarnji’ nije ćutao, on je aplaudirao, a u vezi sa dovođenjem gospodina Vučića u vezu s kršenjem Dejtonskog sporazuma poručujem ‘Jutarnjem’ da preispita to šta je napisao”, rekao je Govedarica.

Branislav Borenović, lider PDP-a,  pozvao je sve članove  stranke koji su na određenim funkcijama da 9. januara dođu u Banjaluku na obilježavanje Dana Republike Srpske i na taj način pokažu da nijedna odluka Ustavnog suda ne može oduzeti pravo RS da slavi svoj dan.

Miroslav Brčkalo, šef Poslaničkog kluba PDP-a, kazao je da odluka Ustavnog suda o ukidanju Dana Republike može proizvesti samo inat.

.Pošto su Srbi poznati kao inadžijski narod i na svakoj sljedećoj proslavi će biti više ljudi nego na prethodnoj. Apsolutno je nebitan komentar ‘Jutarnjeg’, a ako igdje budemo igrali kao reprezentacija RS, bićemo na tom prazniku i njegovom slavljenju- rekao je Brčkalo.

I Adam Šukalo, predsjednik Napredne Srpske, rekao je da se opozicija i svaki put do sada odazivala pozivu na proslavu i da će to činiti i ubuduće, ali da negoduje zbog velikih izdataka javnih sredstava za proslavu koji su planirani.

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, rekao je da je loše kada mediji iz susjedne države na takav način omalovažavaju volju 90 odsto srpskog stanovništva o Danu Republike.

-Takvi komentari su u funkciji nestabilnosti i svađe. Ja sam za pomirenje, saradnju i uvažavanje i kao što mi uvažavamo datume koje slave u Hrvatskoj iako nam se ne sviđaju- rekao je Stevandić.

Pisanje “Jutarnjeg” i dolazak Vučića kratko je prokomentarisao i Radovan Višković, potpredsjednik SNSD-a, rekavši da će biti “najsrećniji čovjek u RS kada Vučića dočeka u Banjaluci”.

Plan i program proslave usvojen je 4. decembra, a pored svečane akademije, polaganja vijenaca poginulim borcima Vojske RS i Narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu, predviđen je prijem kod predsjednika RS.

Izetbegović osudio Vučićevu odluku da slavi 9. januar

Odluka premijera Srbije Aleksandra Vučića da prisustvuje obilježavanju Dana Republike, 9. januara, u Banjaluci dijametralno je suprotna njegovom odricanju srpske politike koja je dovela do ratova i raspada zemlje, saopštio je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Izetbegović tvrdi da ta odluka znači stajanje na stranu Milorada Dodika, predsjednika RS, koji, kako navodi, sve više zagovara takvu politiku, te da priznanje RS u Dejtonu ne uključuje obilježavanje datuma uspostavljanja Srpske Republike BiH, koju Izetbegović stavlja u znakove navoda.

-Obilježavanje 9. januara, dana kada su 1992. godine srpski poslanici napustili Parlamentarnu skupštinu RBiH i odlučili da se ‘teritorijalno razgraniče sa Muslimanima i Hrvatima’, je nedvosmisleno vraćanje jednostranoj politici inata i konflikta, glorificiranje diskriminacije i dominacije spram građana koji nisu Srbi, ignorisanje presude Ustavnog suda BiH, a time i države BiH- navodi Izetbegović.

Naglasio je da bi priznavanje 9. januara značilo i priznanje svega što je u ime te “paradržavne tvorevine” učinjeno u periodu 1992 – 1995. kao i priznanje svih šteta i eventualnih zahtjeva za reparacijom.

(NN)