Vijesti 19.03.2018.

Pripreme za proslavu ispita zrelosti uveliko počele: Maturanti poput holivudskih zvijezda

ČITANJE: 3 minute

Uz uobičajenu kupovinu cipela, haljine ili odijela, maturanti u Republici Srpskoj na listu obaveznih troškova za proslavu ispita zrelosti dodali su i profesionalnu šminku, manikir, solarijum, ličnog fotogafa, a često i iznajmljivanje limuzine, pa tako i ne čudi da svršeni srednjoškolci na proslavu maturske večeri dolaze poput holivudskih zvijezda.

Ali, roditelji maturanata proslavu završetka srednje škole, osim po ushićenju svoje djece, pamtiće i po tome što će im olakšati kućni budžet.

Jedna majka iz Prijedora ističe da ove godine ima dva maturanta – velikog i malog.

“Kćerka završava srednju, a sin osnovnu školu. Ni sama ne znam kako ću pokriti sve troškove. Trebaće mi minimalno dvije plate”, priča ona.

Prodavci u buticima kažu da roditelji ne žale novac kada je u pitanju matursko veče, a to su potvrdili i u kozmetičkim salonima, gdje kažu da maturantkinje plaćaju razne usluge, od kvarcanja do nadogradnje kose.

Iz “Jelena shopa” Banjaluka kažu da maturantkinje, iako je mart, uveliko biraju haljine, te da imaju modele za svačiji ukus.

“Najviše traže sirena modele haljina i balske, a od boja uglavnom su to siva, bebiroza i bebiplava”, kazali su u ovom butiku. Dodaju da se cijene haljina kreću od 250 do 1.400 KM, koliko je potrebno izdvojiti za kreatorsku haljinu.

“Mušterije nam dolaze iz cijele BiH, vikendom veliki broj dolazi iz Sarajeva, Travnika, Cazina”, pričaju iz ovog butika.

Iz butika “Anastasija” Banjaluka kažu da je kod njih sezona matura počela u januaru.

“Najviše traže haljine, čija je cijena od 200 do 400 KM, a od modela to su uglavnom šire balske haljine”, kazali su u ovom butiku i dodali da svakodnevno dolaze djevojke iz svih gradova BiH.

“Ali, ove godine najveći broj naših kupaca su maturantkinje iz Slovenije”, dodaju oni.

Ista situacija je i u Bijeljini, gdje, kako kažu, vlada velika pomama za maturskim haljinama. Kreator u bijeljinskom modnom ateljeu “Stela” Jelica Vulović kaže da je interesovanje za svečane haljine i pripremanje za maturu kod njih počelo još u februaru.

“Djevojkama šijemo haljine po želji ili biraju nešto iz postojeće kolekcije. Najtraženije su duge i raskošne haljine”, istakla je Vulovićeva i dodala da je cijene haljina u ovom modnom ateljeu od 150 do 1.000 KM.

“Dolaze nam djevojke iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, ali i iz cijele BiH. Javljaju se pet do šest mjeseci ranije kako bi razervisale termin”, dodaje Vulovićeva.

Da bi imali uspomene sa najvažnije večeri, maturanti su već rezervisali i fotografe, a kako kaže Saša Ratković, rezervacije su počele skoro pa godinu dana unaprijed.

“Većina termina je već popunjena, a cijena je od 130 do 300 KM. Iako je veći broj djevojaka koje žele da na ovaj dan imaju profesionalne fotografije, dešava se da se jave i momci, koji žele da neke lijepe trenutke tog dana zabilježi objektiv fotoaparata”, kaže fotograf Ratković.

Veliki broj srednjoškolaca, da bi ovaj simbolični ulazak u zrelo doba i oproštaj od djetinjstva bio što glamurozniji, pored svečane odjeće, za to koristi i iznajmljene limuzine.

“Đaci se najčešće opredjeljuju za bijele limuzine, a vožnja ih košta i do 100 evra”, kazali su iz jedne agencije koja se bavi iznajmljivanjem i dodaju da u automobil staje do osam osoba, te da maturanti obično podijele troškove.

(Nezavisne)