Biznis 27.01.2022.

PRIPREME ZA TURISTIČKU SEZONU: Hrvatska krenula u potragu za sezonskim radnicima iz BiH

ČITANJE: 1 minuta

Iako je potpuna nepoznanica kako će zbog pandemije izgledati predstojeća turistička sezona, ipak su iz susjedne Hrvatske već, čini se, kao nikad do sad, krenuli “u lov” na sezonske radnike u BiH.

Tako naši susjedi traže sve – od kuhara specijalista, do pomoćnih kuhara, mesara, konobara, šankera, barmena, sobarica, spremačica, kućnih majstora, animatora, spasilaca na bazenu i plaži…

Nedostatak radne snage za sezonske poslove u ugostiteljsko-turističkom sektoru hronični je problem u Hrvatskoj, a poslodavci budućim uposlenicima nude besplatan smještaj i plaće, koje se, prema dosadašnjim informacijama, kreću od 1.000 do 2.500 eura za kuhare, prenosi Avaz.

I dok su prethodnih godina iskustva sezonaca iz Hercegovine bila različita, dotle su u Udruženju ugostiteljskih radnika Hercegovačko-neretvanskog kantona svjesni činjenice da će brojni pokušati u Hrvatskoj pronaći bolje uvjete za rad.

Uspješna obuka

Emir Veledar, predsjednik Udruženja i konobar s višedecenijskim iskustvom, podsjeća da su u nekoliko navrata organizirali tromjesečne edukacije za zanimanja konobar i kuhar, kroz koje je prošlo na desetine mladića i djevojaka, a upravo s ciljem učenja osnova tih poslova.

– Svjesni smo da poslodavci iz Hrvatske odvlače našu radnu snagu, usljed čega su naši ugostitelji i hotelijeri na gubitku – kaže nam Veledar.

Ukupno 3.840 kuhara je na birou rada. Zanimljivo, najviše ih je u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

(SB)

Oznake: Emir Veledar