Politika 05.09.2016.

Pripreme ze referendum u Srpskoj: Listiće štampa „Službeni glasnik RS“

ČITANJE: 2 minute

Komisija za provođenje referenduma u RS odlučila je na današnjoj sjednici da referendumske listiće štampa „Službeni glasnik RS“, potvrdio je član Komisije Vojislav Gligić.

On kaže da cijena koštanja štampanja nije precizirana, ali da će se svi troškovi održavanja referenduma uklopiti u planirani budžet od 1,4 miliona KM. Kako saznajemo, posao štampanja povjeren je „Službenom glasniku RS“ kako bi se izbjeglo raspisivanje javnog tendera, za šta nema vremena, budući da je referendum zakazan za 25. septembar.

Početak štampanja listića u ovom trenutku izgleda blagovremeno, budući da svi su svi ključni politički akteri u RS jedinstveno za održavanje referenduma. Međutim, teoretski se može desiti da je to bačen novac ako, hipotetički, „Službeni glasnik“ odštampa listiće, a Ustavni sud BiH 17. septembra promjeni svoju odluku o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike.

U političkim krugovima RS postoji razmišljanje da u tom slučaju ne bi bilo potrebe za referendumom.

Dok predsjednik RS Milorad Dodik poručuje da je cilj referenduma da pokaže kako je volja naroda jača od Ustavnog suda BiH, kritičari smatraju da se sve moglo uraditi i bez referenduma, tako što bi Narodna skupština RS uradila ono što planira da uradi i nakon izjašnjavanja građana – da izmjeni Zakon o praznicima RS i drugačije formuliše Dan Republike.

Potpredsednik NDP i narodni poslanik Zdravko Krsmanović prvi je i za sada jedini u Savezu za promjene javno rekao da bi trebalo preispitati podršku opozicije održavanju referenduma u Srpskoj. Njegov partijski šef Dragan Čavić nije želio da komentariše stavove Krsmanovića, već nam je rekao da NDP ostaje pri odluci da referendum treba da bude održan.

Krsmanović za „EuroBlic“ kaže da razlog omekšavanja njegovog stava prema referendumu nisu troškovi, „jer troškovi za neka izuzetno važna nacionalna pitanja ne treba da budu u prvom planu“. Kaže da je suština u tome što je Srbija rekla da ne podržava izjašnjavanje građana u RS.

– Ja jesam glasao za referendum, nakon što u Parlamentu BiH nije prošao zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim bi iz njega bili izbačene strane sudije. Donijeli smo odluku u cilju zaštite nacionalnog ponosa i sprečavanje poniženja srpskog naroda. Međutim, desio se momenat da Srbija nije podržala referendum, da nas je Evropska komisija pozvala da još jednom razmislimo, a referendum u RS počeo se povezivati sa mogućim referendumom o Herceg–Bosni, o prekrajanju Dejtonskog uređenja BiH. Očito je da se Milorad Dodik nije konsultovao sa Srbijom, a to ne smije da se dešava, kako zbog RS, tako i zbog posljedica koje bi mogla da ima naša matica – smatra Krsmanović.

(EuroBlic)

Oznake: Milorad Dodik