Svijet 10.07.2024.

PRIPREMILI DOKUMENT: NATO šalje oštru poruku Kini zbog podrške Rusiji

ČITANJE: 1 minuta

NATO saveznici najaviće podršku Ukrajini na njenom “nepovratnom putu” prema integraciji u savez te će poslati poruku Kini da “prestane podržavati rusku ofanzivu na zapadnog susjeda”, stoji u nacrtu zajedničke izjave koju je Reuters vidio danas.

Kina je postala ključna podrška Rusiji u vođenju rata protiv Ukrajine, a Peking nastavlja predstavljati izazov za Evropu i svjetsku sigurnost, stoji u nacrtu teksta nastalom na skupu NATO-a u Washingtonu.

Članice NATO-a namjeravaju Ukrajini osigurati najmanje 40 milijardi evra unutar iduće godine te uspostaviti mehanizam koordinacije vojne pomoći i obuke Ukrajine, piše u dokumentu.

Saveznici će obećati podršku Ukrajini na njenom putu ka punoj evroatlantskoj integraciji, uključujući članstvo u NATO-u. Poziv za pridruživanje savezu biće upućen Kijevu kada se saveznici slože i ispune uslovi, stoji u nacrtu.

U nacrtu se raspravlja i o važnosti indopacifičkog područja za NATO jer tamošnji događaji izravno utječu na evroatlantsku sigurnost. Savez pozdravlja jačanje suradnje s azijskim partnerima u pomoći Ukrajini.

NATO je zabrinut i zbog razvoja kineskih svemirskih kapaciteta i aktivnosti, pa je pozvao Peking na dijalog o smanjivanju strateških rizika.

NATO je voljan zadržati kanale komunikacije s Moskvom kako bi ublažili rizik i spriječili eskalaciju, stoji u nacrtu dokumenta.

Članice saveza sastaju se od utorka do četvrtka u Washingtonu kako bi obilježile 75. godišnjicu NATO-a, prenosi index.hr.

Oznake: Kina, NATO