Biznis 15.09.2016.

Pripremljen projekat za grantove u sektoru mljekarstva

ČITANJE: 1 minuta

Gradska razvojna agencija Banjaluka je pripremila projektnu aplikaciju za projekat pod nazivom “Uspostavljanje infrastrukture za pružanje stručne podrške za unapređenje konkurentnosti i razvoj tržišta u sektoru mljekarstva”.

Projektni partnerski konzorcijum čine: Poljoprivredna škola Banjaluka, Tehnološki fakultet Banjaluka i Gradska razvojna agencija. Ukupna vrijednost projekata je 63.000 KM, a pripremljen je u skladu sa metodologijom definisanom javnim pozivom za grantove USAID FARMA II.

– Glavni cilj projekta je uspostavljanje funkcionalnog mehanizma za praktično osposobljavanje učenika, studenata i farmera u sektoru prerade mlijeka i podršku na unapređenju konkurentnosti i pristupa tržištu, a koji je u vezi sa novoformiranom radionicom za preradu mlijeka u Poljoprivrednoj školi. Projektom su predviđene sljedeće aktivnosti:  adaptacija  prostora za radionicu za preradu mlijeka, nabavka opreme potrebne za provođenje praktičnih vježbi u oblasti prerade mlijeka, obuka profesora škole, izrada prijedloga programa osposobljavanja za prerađivače mlijeka, obuka prve grupe farmera, provođenje praktične nastave učenika škole i studenta, zatim obuke farmera u vezi sa biznis planiranjem, brendiranjem, marketingom i razvojem tržišta. Vjerujemo da će predloženi projekat doprinijeti unapređenju konkurentnosti i pristupu tržištima u sektoru mljekarstva, odnosno održivom ekonomskom razvoju, povećanju zaposlenosti, povećanju prodaje i prihoda seoskih domaćinstava te povećanju mogućnosti za ispunjenje zahtjeva koji se odnose na standarde EU – kažu u Gradskoj razvojnoj agenciji.

Očekuje se da će projektni prijedlozi biti ocijenjeni u narednih mjesec dana.