Vijesti 15.03.2016.

Pripremna nastava razvija ljubav prema učenju

ČITANJE: 2 minute
pripremna nastava
U Osnovnoj školi “Stanko Rakita” u naselju Vrbanja više od 60 mališana počelo je pripreme za nastavu razvijajući ljubav prema učenju.

U ovoj školi redovnim tromjesečnim programom Ministarstva prosvjete i kulture RS, namijenjenim za šestogodišnjake koji nisu imali susret sa institucionalnim predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, obuhvaćeno je 63 djece s područja Debeljaka, Vrbanje i Zelenog Vira.

Milenko Dujaković, direktor OŠ “Stanko Rakita”, kaže da je karakteristika ovog područja postojanje samo jednog vrtića, u privatnom vlasništvu, zbog čega je ova vrsta pripreme veoma važna za djecu, te je škola uključena u program godinama.

-To je prvi susret djece u radu sa vršnjacima, načinom funkcionisanja u školi, novim vaspitnim navikama. Do sada se pokazalo veoma važnim za napredak djece kasnije u školi- kaže Dujaković.

Ističe da je ova škola jedinstven primjer po tome što je među prvima u BiH u obrazovnom programu primijenila sve tri vjeronauke.

-To se pokazalo veoma djelotvornim u radu ustanove i uopšte u sredini- dodaje direktor, koji je bivši đak ove škole. Program obuhvata rad sa djecom na socijalnom unapređenju i razvoju, komunikaciji, vježbama govora, fizičke i intelektualne kulture.

-Radimo tek dvije sedmice i zasad smo fokusirani na socijalne igre, bojenje u grupama, podsticanje njihove komunikacije i upoznavanje sa školom te timskim radom, kako bi sa nestrpljenjem čekali svoj školski čas – kaže Jelena Stojić, vaspitačica u ovoj školi.

Program se realizuje od 1. marta do 31. maja u predškolskim i školskim ustanovama u cijeloj RS.

-Osnovne komponente na kojima se bazira rad sa djecom u godini pred polazak u školu su pružanje osnovnih znanja koja će se nadograđivati u školi, sticanje radnih navika i razvijanje ljubavi prema učenju- rečeno je u Ministarstvu prosvjete i kulture RS. Dodaju da se takođe radi na osposobljavanju djece za samostalan i kreativan rad, razvijanju osjećaja odgovornosti i međusobnoj toleranciji, te socijalizaciji, odnosno učenju pravila ponašanja u društvu i grupi u vrtiću.

(NN)