Magazin 16.05.2016.

Prirodni sprej protiv komaraca i buba

ČITANJE: 1 minuta
bube
Ne želite da vas “pojedu” bube ovog ljeta, ali niste baš “načisto” ni koje preparate da koristite? Poslušajte naš savjet.

Za vas su onda jednostavna, prirodna rješenja. Bube ćete na prirodan način najbolje odbiti sljedećom mešavinom: esencijalna ulja u mjeri od po 20 kapi, pomiješana sa jednom šoljom ulja od limunovih sjemenki, te pola šolje destilovane vode.

Esencijalno ulje mente ili esencijalno ulje limunove trave koristite u mjeri od 3 do 5 kapi, a tretirajte prostor oko prozora, vrata i u kuhinji – kako bi spriječili najezde mrava.

Ulje od cimeta i ulje od kukurme poprskajte ili natopite odjeću i izložene dijelove kože, kako bi odbili agresivne crne mušice.

Ukoliko imate problema sa žoharima, pokušajte sa kombinacijom koja uključuje ulje od limete.

Komarci su napast protiv koje je pomoć uvijek dobrodošla, a dobitna kombinacija bi uključila ulje od majčine dušice ili ulje od mačije metvice. Još jedna od dobitnih kombinacija protiv komaraca je: 15 kapi eteričnog ulja lavande, 3 do 4 kašike ekstrakta vanile, 4 do 5 kašika čistog limunovog soka. Sve pomiješate, stavite u sprej bocu i napunite ostatak vodom. Sa ovim pršćete i rastjerujete ove mrske ljetne napasnike.

Limun-eukaliptus ulje koristite kao dodatak za zaštitu protiv krpelja.

(Lifepressmagazin.com)