Vijesti 26.02.2016.

Priština: Dva prekida sjednice zbog suzavca, policija potisnula demonstrante

ČITANJE: 2 minute
pristina suzavac
Kandidat za predsjednika Kosova Hašim Tači nije dobio dovoljan broj glasova u prvom krugu glasanja u Skupštini Kosova, koje je održano nakon dva prekida sjednice zbog suzavca.

Kosovska policija, među kojima su i pripadnici specijalne jedinice Rosu, potisnuli su demonstrante sa centralnog trga u Prištini, gdje su kampovali posljednja tri dana zahtjevajući ostavku vlade.

Demonstranti su potisnuti do hotela Grand, a izvještač Tanjuga sa lica mjesta javlja da se gradom kreće veći broj kola Hitne pomoći.

Sjednica kosovskog parlamenta, na kojoj se raspravlja o kandidaturi Hašima Tačija za predsjednika Kosova, i koja je dva puta prekidana zbog suzavca koji je aktivirala opozicija, nastavljena je popodne, nakon hapšenje poslanice Samoopredjeljenja Šćipe Pantina, a ispred zgrade sukobili su se demonstranti i policija, javio je repoter Tanjuga sa lica mjesta.

Do sukoba je došlo nakon što su demonstranti bacali molotovljeve koktele na pripadnike policije koja u velikom broju obezbjeđuje ovo zdanje.

Policija, među kojima specijalci jedinice Rosu, odgovorila je velikim količinima suzavca. Plato ispred skupštine Kosova zbog suzavca je u potpunoj magli.

Prvi suzavac je aktivirao poslanik opozicionog radikalnog pokreta Samoopredjeljenje Ismail Kurteši, a potom i Pantina, koju je policija izvela iz parlamenta.

Poslanik opozicionog radikalnog pokreta Samoopredjeljenja Aljbin Kurti napustio je parlament kako bi se obratio okupljenim pristalicama opozicije, koji danima protestuju kampujući ispred ovog zdanja.

Inače, suzavcu u parlamentu je prethodila dvočasovna žestoka debata o Hašimu Tačiju, jednom o dva kandidata za predsjednika. Opozicija je, naime, na Tačijev račun iznijela niz optužbi na njegov dosadašnji rad.

Poslanici ujedinjene opozicije već pola godine blokiraju rad parlamenta protiveći se formiranju Zajednice srpskih opština, sporazumu o demarkaciji sa Crnom gorom i izboru Tačija za predsjednika.

Ukoliko predsjednik Kosova ne bude izabran do 7. marta izbori će biti automatski raspisani jer, prema ustavu, mandat aktuelnoj predsjednici Atifeti Jahjaga istice 7. aprila, a njen nasljednik treba da bude izabran 30 dana ranije.

Opozicija na Kosovu najavila je da neće dozvoliti da predsjednik DPK, aktuelni zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova bude izabran za predsjednika Kosova i da će organizovati proteste.

(Agencije)