Politika 27.12.2015.

Pritisci na Savez sindikata RS zbog zakazanog protesta?

ČITANJE: 1 minuta
dom sindikata
Savez sindikata Republike Srpske traži od MUP-a Srpske da sve aktivnosti koje vodi na terenu širom Republike, a odnose se na sutrašnji sindikalni protest, budu u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima Republike Srpske.

Predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić tvrdi da policijski službenici u protekla četiri dana bez ikakvog naloga ili pisanog akta posjećuju sindikalne kancelarije na terenu i Savez tražeći određene informacije, koje su sindikalci spremni dati, ali samo ukoliko policijski službenik donese nalog za takvu vrstu intervencije.

-Sa željom da situacija ne izmakne kontroli, jer policijski službenici dolaze i u kuće sindikalnih aktivista bez ikakvog naloga da obave prijateljske razgovore, insistiram da se sa ovakvim postupcima odmah prestane- navodi u saopštenju Mišićeva.

Ona kaže da je, kao organizator protesta, spremna dati sve odgovore koji su važni za MUP Srpske.

-Niko na terenu nije nadležan da daje bilo koju vrstu informacije u vezi sa protestom, osim zakonom ovlašćenog lica- poručila je Mišićeva.

Ona moli sve političke stranke da se distanciraju od bilo koje vrste aktivnosti prema članovima sindikata u bilo kom dijelu Republike Srpske.

-Pravo radnika, pravo građanina, pravo člana sindikata je da dobrovoljno, svojom voljom odluči u skladu sa Ustavom i pozitivnim zakonskim propisima da li će učestvovati u protestima koje organizuje Savez sindikata Republike Srpske, a u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima- istakla je Mišićeva.

Ona je pozvala radnike u Republici Srpskoj – članove granskih sindikata u okviru Saveza sindikata Srpske, da dostojanstveno bez ikakvog straha odbace svaku vrstu pritiska bilo koga i dođu na proteste.

Savez sindikata organizuje sutra u 14.00 časova u Banjaluci proteste zbog novog zakona o radu.

(Srna)