Vijesti 23.10.2016.

Privatne agencije za zaštitu uskoro u banjalučkim školama

ČITANJE: 2 minute

Nekoliko banjalučkih škola uskoro će obezbjeđivati privatne agencije. Program je, tvrde u “VIP Security”-u, predstavljen svima, a na roditeljima je da daju pristanak.

“Osnovne naše djelatnosti u tom segmentu školske bezbjednosti se tiču obuke djece. Znači da naučimo tu djecu na koji način da napuste prostoriju, odnosno kako da se ponašaju u slučaju narušene bezbjednosti”, izjavio je Jadranko Granula, direktor Agencije za zaštitu.

Kako je uopšte došlo do potrebe za takvim uslugama, pitaju se roditelji. Kada je sigurnost djece u pitanju, cijena nije bitna. Ipak, policija je, tvrde, ta koja treba da se bavi bezbjednošću.

“S obzirom da je u pitanju bezbjednost djece u osnovnim i srednjim školama i da je bezbjednost njihova od opšteg interesa, zaštitu opšteg interesa, po mom viđenju treba da vrši Ministarstvo unutrašnjih poslova sa svojim ljudstvom”, smatra Milovan Peulić, roditelj osnovca.

Da razloga za brigu ima, kažu i prosvjetari. Cilj im je, tvrde, da se bilo kakva nesreća spriječi. Ali jasno je, kažu, da policija to ne može sama.

“Nije realno očekivati da oni imaju toliki broj obučenog i zaposlenog kadra, koji bi mogao cjelodnevno svaku školu da obilazi i da dežura. To nije realno”, rekla je Kristina Mrđa, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova nisu upoznati sa inicijativom. Školski policajci, tvrde, dežuraju u nekoliko škola.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzima određene nadležnosti i svoja zakonska ovlaštenja. Projekat ‘Školski policajac’, koji postoji u okviru projekta ‘Policija za zajednicu’ prisutan je u 48 škola u Republici Srpskoj”, kazala je Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS.

Program je dobio podršku u Ministarstvu prosvjete i kulture. Odluku o angažovanju privatne agencije ipak ostavljaju roditeljima i školama.

“Roditelji na doborovoljnoj osnovi odlučuju da li žele da se agencija angažuje ili ne. Ministarstvo prosvjete i kulture preporučuje svim školama da u slučaju bezbjednosnog rizika, zatraže pomoć od pripadnika policije Republike Srpske”, kažu u Ministarstvu prosvjete i kulture.

Marka mjesečno – toliko bi roditelje koštala usluga privatne agencije. Školama bi bila dostupna i android aplikacija, a čuvar bi učionice i dvorište obilazio najmanje četiri puta dnevno, tvrde u agenciji.

(ATV)