Vijesti 21.10.2020.

PRIVATNI VRTIĆI NA RUBU EGZISTENCIJE Povećanje cijena usluga ili ključ u bravu

ČITANJE: 1 minuta

Posljedice epidemije dovele privatne predškolske ustanove na području Banjaluke u nezavidan položaj, pa će tako bez podrške institucija veliki broj njih biti primorani da povećaju cijenu usluga ili da stave ključ u bravu.

Predsjednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova u Banjaluci Larisa Pejić kazala je za “Glas Srpske” da je do sada nekoliko privatnih vrtića već zatvoreno.

“Sasvim je izvjesno da mali privatni vrtići, ukoliko ne naiđu na razumijevanje, ne mogu opstati ni do kraja godine. Nemoguće je pokriti pauzu od dva mjeseca jer su sve obaveze ostale iste”, objašnjava Pejićeva, koja je osnivač i direktor privatnog vrtića “Maslačak”.

Dodaje da bi im pomogao konkretniji set mjera, te da u ovim okolnostima privatni vrtići nisu u mogućnosti da ostvare finansijske rezerve u poslovanju.

Ipak, nadaju se pomoći jer u privatnom sektoru boravi više od 2.000 djece.

Direktorica vrtića “Zvjezdica” Jelena Guslov kazala je da su zbog teške finansijske situacije morali povećati cijene boravka u ovom vrtiću, kao i da im je smanjen broj djece u grupama.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da je upoznat sa ovom situacijom, ali da privatne predškolske ustanove posluju na komercijalnoj osnovi.

“Privatni vrtići sami posluju i osnovani su na komercijalnoj osnovi, bez sufinansiranja države ili grada. Uz dužno razumijevanje, moraće sami da snose veći dio tereta, jer se radi o sektoru koji nije javni i grad nema obavezu da ga finansira”,  rekao je Radojičić.

Objasnio je da je grad poslao obavještenje Vladi na osnovu kojeg su privatne predškolske ustanove dobile određenu pomoć za mart i april.

(N.S/ Banjaluka.net)