Biznis 21.05.2020.

PRIVREDNA KOMORA RS: Jednako subvencionisati firme iz Srpske i FBiH

ČITANJE: 1 minuta

Privredna komora Republike Srpske u zahtjevu, o kojem su upoznati i predstavnici Privredne komore Federacije BiH (FBiH), poziva da preduzećima iz Srpske koja imaju poslovne jedinice na teritoriji FBiH bude omogućen isti tretman i nivo subvencija kao što je to u Srpskoj omogućeno firmama sa sjedištem u FBiH.

“Pozivamo sve nivoe vlasti u FBiH da reaguju i omoguće im jednak tretman da bi ova preduzeća dobila pomoć za prevazilaženje brojnih problema s kojim se suočavaju zbog širenja virusa korona”, rekao je Srni portparol Privredne komore Srpske Vladimir Blagojević.

Iz Privredne komore podsjećaju da prema odluci nadležnih u FBiH pravo na subvenciju imaju samo poreski obveznici sa sjedištem u tom entitetu BiH i to samo za zaposlene koji rade u Federaciji.

“Poslovne jedinice privrednih subjekata čije je sjedište u Srpskoj ili Brčko distriktu nemaju pravo na subvencionisanje doprinosa. Takođe, poreski obveznici nemaju pravo na subvencionisanje doprinosa za zaposlene u poslovnim jedinicama u Srpskoj i Brčko distriktu”, podsjećaju u Komori.

Iz ove organizacije ocjenjuju da su tako od prava na subvenciju isključeni poslovni subjekti iz Srpske koji imaju poslovne jedinice u FBiH, iako uplaćuju i poreze i doprinose federalnoj Poreskoj upravi.

“S druge strane, odlukom Vlade Republike Srpske, pravo na pomoć, usljed širenja virusa korona, imaju sva pravna lica registrovana u Srpskoj, ali i poslovne jedinice preduzeća iz FBiH koji posluju na teritoriji Srpske”, ističu iz Komore.

(Srna)