Vijesti 13.10.2016.

Privredni sud zabranio „Elektrokrajini“ da isključi struju Osnovnom sudu

ČITANJE: 3 minute

Okružni privredni sud u Banjaluci zabranio je „Elektrokrajini“ da isključi struju banjalučkom Osnovnom sudu čiji dug za utrošenu električnu energiju trenutno iznosi 40.640 KM.

Nakon odluke Okružnog privrednog suda koja je donesena u maju ove godine, „Elektrokrajina“ je podnijela žalbu Višem privrednom sudu pred kojim je spor još u toku, piše Capital.ba.

Osnovni sud u Banjaluci tužio je početkom ove godine „Elektrokrajinu“ tvrdeći da su njihova dugovanja prema tom preduzeću u iznosu od 39.543 KM zastarjela i da treba da se otpišu.

Osnovni sud je uz ovu tužbu podnio i predlog za određivanje privremene mjere obezbjeđenja kojom traži da se do pravosnažnosti presude, „Elektrokrajini“ zabrani da im isključi struju.

Na to je „Elektrokrajina” odgovorila kontratužbom, a spor se trenutno nalazi pred Višim privrednim sudom.

– Spor sa Osnovnim sudom još nije završen. Trenutna potraživanja prema Osnovnom sudu u Banjaluci za isporučenu električnu energiju iznose 40.640 KM – rekli su u „Elektrokrajini.

I Klinički centar “na tapeti”

Zbog nemogućnosti naplate duga „Elektrokrajina“ je ranije, 2014. godine, tužila i Univerzitetski Klinički centar RS i taj spor je još u toku. KC za struju trenutno duguje 6,25 miliona KM.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS je uvtrdila da i pored toga što je Vlada RS dala saglasnost „Elektrokrajini“ da zaključi ugovor o reprogramu potraživanja sa Kliničkim centrom po posebnim uslovima do realizacije ugovora nikad nije došlo, jer se KC nije odazvao pozivu na potpis ugovora.

– Uslovi pod kojim je Klinički centar mogao da potpiše ugovor o reprogramu su značajno povoljniji od opštih uslova za potpisivanje ugovora o reprogramu za ostale potrošače. S obzirom na to da reprogram nije potpisan niti je dug plaćen „Elektrokrajina“ je podnijela tužbu – navedeno je u izveštaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS.

U „Elektrokrajini“ su rekli da su protiv Kliničkog centra u decembru 2014. godine podnijeli tužbu za dotadašnji dug koji je iznosio 3,27 miliona KM.

– Sudski proces po tužbi još nije okončan – kazali su u „Elektrokrajini“.

Dodali su da je „Elektrokrajina“ prema kupcima iz javnog sektora uglavnom preduzimala mjere naplate kao što su utuženje i sklapanje sporazuma o namirenju kroz postupak medijacije, ali je bilo i slučajeva isključenja sa mreže određenog broja javnih preduzeća i opština.

Ukupan dug javnog sektora RS po osnovu neplaćene struje na kraju prvog kvartala ove godine 2016. godine iznosio je 42,4 miliona KM.

Kao najveće probleme u naplati potraživanja u „Elektrokrajini“ navode dugotrajne sudske postupke po tužbama protiv neplatiša, dugotrajne i neefikasne izvršne postupke nakon dobijenih sporova, te zakonska ograničenja u primjeni mjera prema određenim grupama potrošača iz javnog sektora.

Pojašnjavaju da se prema vežećim propisima, isporuka struje ne može obustaviti kupcima od posebnog značaja kao što su bolnice, domovi zdravlja, vodovodi i kanalizacije, objekti sredstava javnog saobraćaja, studentski domovi i drugi.

„Protiv svih dužnika preduzimali smo sve raspoložive mjere naplate kako dug ne bi ušao u zastaru niti došlo do njegovog otpisa.

Dokaz za to su i mjere isključenja sa mreže više od 8.300 neplatiša za prvih devet mjeseci ove godine, naglasili su u „Elektrokrajini“.

(Capital.ba)