Biznis 15.09.2020.

PRIVREDNICI I EKONOMISTI SLOŽNI: “Mali Šengen” vjetar u leđa domaćim preduzećima

ČITANJE: 2 minute

Ocjena privrednika i ekonomista u vezi sa pristupanjem BiH inicijativi “Mali Šengen” je da bi otvaranje granica u regionu bila privredna prekretnica koja bi domaćim preduzećima dala vjetar u leđa, sačuvala vrijeme i novac te donijela slobodu kretanja ljudi, proizvoda, usluga i kapitala.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže za “Glas Srpske” da bi pristupanjem “malom Šengenu” privreda Srpske sigurno bila na dobitku.

On smatra da bi se ubrzao promet robe i uštedjelo i vrijeme i novac prilikom plasmana proizvoda. Roba ne bi više čekala na granicama, a to bi, prema njegovim riječima, bila i prilika da pokažemo da smo sposobni da odgovorimo svim zahtjevima koji su u primjeni u Evropskoj uniji, da možemo da ispoštujemo sve propise u ovom segmentu.

Direktor bijeljinske Prehrambene industrije “Sava Semberija” Stevo Filipović rekao je da bi “mali Šengen” omogućio ekspeditivnije poslovanje.

– To bi bio ogroman zamajac za domaću privredu. Roba ne bi više čekala na granicama, dovelo bi do bržeg protoka robe, a osim toga bili bi u mogućnosti da izvozimo više. “Mali Šengen” bi bio ogroman iskorak za naše poslovanje s obzirom na to da izvozimo oko 85 odsto ukupne proizvodnje – rekao je Filipović.

Direktor firme “Mreža-Network” iz Dervente Zoran Tošić ističe da u situaciji kada svijet zbog pandemije zatvara granice prema istočnim evropskim zemljama, a posebno balkanskim, “mali Šengen” bio bi privredna prekretnica koja bi domaćim preduzećima dala vjetar u leđa.

Koncept “malog Šengena” koji podrazumijeva značajno olakšanje kretanja ljudi, roba i kapitala te povezivanje tržišta, pozdravljaju i ekonomisti.

– Za nas bi to bilo krucijalno, jer smo mi malo, zatvoreno tržište i to bi bio naš iskorak ka velikim tržištima koja su kompatibilna nama. Riječ je o tržištima bivše Jugoslavije gdje imamo slične navike, životne i egzistencijalne i navikli smo na određene brendove. Tu su svakako i zemlje koje su se naslanjale na bivšu državu sa kojima postoji iskustvo u saradnji. Vjerujem da tu imamo šansu i kvalitetom proizvoda i cjenovno i sigurno bi svi imali koristi – rekao je član Udruženja ekonomista RS SNjOT Aleksandar Ljuboja.

Predsjedništvo

Predsjedništvo BiH će na prijedlog srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika na idućoj sjednici, koja je zakazana za 17. septembar, odlučivati o pristupanju BiH inicijativi “mali Šengen”. Plan je da se toj inicijativi pored Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, priključe i samoproglašeno Kosovo i Crna Gora.

(A.M/banjaluka.net)

Oznake: Mali Šengen