Vijesti 29.12.2022.

Privrednici iz RS pozdravili odluku Savjeta ministara da smanji carinske stope za domaću industriju

ČITANJE: 2 minute

Odluku savjeta ministara BiH da privremeno do kraja naredne godine suspenduje i smanji carinske stope kod uvoza određene robe, a koje se tiču tekstilne, obućarske, metalske, prehrambene i elektro industrije pozdavili su privrednici, jer će ovim domaća preduzeća postati konkurentnija. Međutim, ovo ipak neće dovesti do smanjenja cijene robe široke potrošnje za građane.

“Ovo je odluka koja se donosi prethodnih nekoliko godina i ide u pravcu da se smanje carine isključivo u proizvodnji za izvozno orijentisana preduzeća. BiH ima sporazum s EU, ali nema sporazum s azijskim zemljama i takva roba je carinama opterećena čak od 10 do 15 oddsto, s razlikom da zemlje EU imaju znatno niže cariune i onda naša preduzeća nisu bila dovoljno konkurentna na inostranom tržištu. Odluka se, nažalost, usvaja na kraju decembra. Po mom mišljenju, možda je trebalo u oktobru, kako bi privrednici mogli te nove cijene ukalkulisati u svoje proizvode”, izjavio je predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić.

On smatra da se ostvarenim uštedama preduzeća ta sredstva mogu preusmjeriti u kupovinu nove opreme ili za povećanje plata radnicima.

“To nije roba široke potrošnje, to je industrijska roba, i tu nema efekta po tom pitanju, ali ako se ta ušteda dijelom pretoči u plate radnika, opet će to biti na kraju iskorišteno za kupovinu robe široke potrošnje”, rekao je.

U Uniji udruženja poslodavaca RS  ističu da je mjera adekvatna jer se tiče pristupanja BiH EU.

“Razumijemo da je to u ovom momentu adekvatna mjera, što je u konačnici i mjera koja je na putu pridruživanja BiH EU. To znači da ćemo praktično imati nulte carinske stope za bukvalno cijelo područje EU”, naveo je direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić.

Treba podsjetiti da su ovom odlukom koju je Savjet ministara BiH usvojio na vanrednoj sjednici na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, obuhvaćene 63 tarifne oznake i za značajan broj njih carinska stopa je u potpunosti ukinuta.

(Z.M.)