Biznis 16.11.2015.

Agencija za depozite: U roku od 60 dana znaće se da li Banka Srpske ide u likvidaciju

ČITANJE: 1 minuta
banka srpske
Iz Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine saopšteno je da privremeni upravnik” Banke Spske” ima 60 dana, od dana imenovanja, da ovoj Agenciji predloži mjere iz člana 113. Zakona o bankama Republike Srpske, odnosno da kaže da li se ukida dozvola za rad ili se ide na sanaciju banke, prodaju dijelova imovine, spajanje ili pripajanje sa drugom bankom.

– Ukoliko kao jedna od mogućih mjera iz člana 113. Zakona o bankama Republike Srpske bude oduzimanje dozvole za rad, Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine je dužna u skladu sa članom 12.2.3 Zakona o osiguranju depozita sve isplate osiguranih depozita završiti u roku od 60 dana od dana oduzimanja dozvole za rad. Najveći iznos osiguranog depozita, zajedno sa obračunatom kamatom, koji isplaćuje Agencija za osiguranje depozita po deponentu po banci članici, iznosi prikladni depozit umanjen za zakonski ili ugovoreni dug deponenta prema banci clanici a najvise do 50.000 KM. Kamata se obračunava do dana oduzimanja dozvole za rad- saopšteno je iz pomenute Agencije.

Podsjećamo, Agencija za bankarstvo RS uvela je privremnu upravu u “Banku Srpske”, suspendovala sva prava direktora, uprave i Nadzornog odbora, te za privremenog upravnika imenovala Petra Mićića. U banku je ušao interventni tim Agencije i ona neće raditi narednih nekoliko dana.

(Banjaluka.net)