Biznis 27.11.2018.

PRIVUĆI PAŽNJU INVESTITORA U Banjaluci počeo Međunarodni sajam nekretnina

ČITANJE: 3 minute

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić poručio je danas na otvaranju Međunarodnog sajma nekretnina i investicija u Banjaluci da je cilj Srpske da snažno podrži investicione aktivnosti u svim oblastima, gdje god je moguće.

“Nekretnine su jedna izuzetno važna oblast u kojoj se zajedničkim aktivnostima investitora i institucija vlasti može doći do novih rezultata”, rekao je Đokić novinarima nakon što je otvorio ovu dvodnevnu manifestaciju na kojoj učestvuje više od 50 domaćih i inostranih izlagača – privrednih subjekata, ustanova, institucija i lokalnih zajednica.

On je naglasio potrebu snažnijeg pokretanja aktivnosti prometa nekretnina s ciljem daljeg razvoja.

Đokić je pojasnio da se to ne odnosi na nekretnine kojima bi se podstakla građevinska aktivnost, koja u tome ima najvidljiviji efekat, nego da cilj prometa nekretnina podstakne razne vidove poslovnih inicijativa, novih investicija u lokalne zajednice i razne industrijske sektore.

“Vjerujem da je ovaj sajam tako idejno i zamišljen i vidimo da kroz brojne izlagače ubrzavamo aktivnosti podrške razvoju tržišta nekretnina i investiranja”, istakao je Đokić.

On je rekao i da će opštine iz Srpske prepoznati značaj ovog sajma i da će promovisati i privući pažnju potencijalnih investitora.

Đokić kaže i da se ovakvom poslovnom idejom Banjaluka približava modernom svijetu, kao i velikim svjetskim metropolama koje od ranije organizuju ovakve sajmove.

Ministar trgovine Federacije BiH /FBiH/ Zlatan Vujanović rekao je da će u tom entitetu u paralamentarnu proceduru biti upućen nacrt zakona o posredovanju u prometu nekretnina koji će u sinhronizovanom, usklađenom tekstu biti i predmet rada i obrade u Ministarstvu trgovine i turizma Srpske.

Prema njegovim rječima, ta aktivnost se vodi i kao jedna od proklamovanih aktivnosti obje entitetske vlade u borbi protiv sive ekonomije, među kojima je i borba protiv sive ekonomije u prometovanju nekretninama.

Vujanović je naveo podatke po kojima je prije dvije godine u FBiH plaćeni porez na promet nekretninama bio 115 miliona KM, a da je siva ekonomija “pojela” više miliona maraka neuplaćenih pripadajućih poreza u toj oblasti.

Pomoćnik direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove za informacione tehnologije katastra nepokretnosti Stanko Svitlica rekao je da će ova uprava na Sajmu prikazati aktivnost na poslovima uspostavljanja nove, potpuno ažurne evidencije o nepokretnostima sa završenim izlaganjima podataka o nepokretnostima za 250 katastarskih opština na teritoriji cijele Republike Srpske.

“Aktivno radimo na istim poslovima u još pedesetak katastarskih opština, te u tom smislu osluškujemo potrebe i opština i gradova i investitora kako bi osigurali da podaci o nepokretnostima budu tačniji, na jednom mjestu, sigurniji, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa efikasnije, te investiranje u Srpskoj što lakše i brže”, naveo je Sitnica.

On je naglasio da je Uprava podatke koje ima o nepokretnostima prije dva mjeseca učinila dostupnim na svom sajtu putem aplikacije “E katastar”, a što znači da se podaci o izgledu, veličini, vlasniku neke nepokretnosti mogu pregledati poptuno besplatno, bez dolazaka u prostorije Uprave.

“U narednom periodu, kroz razvoj novih aplikacija na isti način obezbijedićemo da podaci iz zemljišne knjige budu dostutpni kroz aplikaciju `e-gruntovnica`. Osim toga, dostupni će biti i podaci o stanovima u Banjaluci”, dodao je Svitlica.

Organizator sajma Predrag Tešić naveo je da izlagači dolaze iz pet država – BiH, Srbije, Hrvatske, Italije, Rusije, a što je samom po sebi dokaz da se ide u pravom pravcu dovođenja investitora radi ulaganja na ove prostore.

(Srna)