Politika 23.03.2016.

Prizivaju da zapad kazni Srpsku

ČITANJE: 2 minute
bosanski jezik
Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić ponovo je, ne birajući riječi, brutalno napao RS za “diskriminaciju i segregaciju Bošnjaka”. I direktno zaprijetio!

– Vlasti Srpske sistematski pokušavaju da razbiju BiH. Negiraju njene institucije, negiraju genocid nad Bošnjacima, naš identitet i “bosanski jezik”. Hoće da izoluju Bošnjake u RS, ali mi im poručujemo da nećemo sjediti skrštenih ruku – poručio je Salkić, ne birajući riječi.

– Negiranjem bosanskog jezika u obrazovnom sistemu RS u ovom trenutku se sprovodi najveća diskriminacija na evropskom tlu. Uvjeren sam da Vlada i predsjednik RS moraju biti sankcionisani za kršenje Ustava i ljudskih prava Bošnjaka u RS- rekao je Salkić.

On je poručio da će upozoriti i domaću i stranu javnost da je “na sceni opasan proces usmjeren protiv Bošnjaka kao najbrojnijeg naroda”.

– Mi čvrsto stojimo na temelju da ovo treba da bude zemlja jednakih mogućnosti za sve, ali ako neko želi da uskrati naša prava, nama kao najbrojnijem narodu, pokazujući silu i namjeru da nas diskriminiše, naravno da mi nećemo sjediti skrštenih ruku – izjavio je Salkić ocjenjujući položaj Bošnjaka u RS.

On tvrdi da je posljednjih godina u RS “došlo do nagle radikalizacije, prije svega kroz negiranje bosanskog jezika, negiranje genocida i svakodnevnim pokušajima da se Bošnjaci, iako konstitutivni narod, izoluju”.

Srpski političari su kategorično osudili nove Salkićeve optužbe na račun Srpske. Tvrde da je je njegov govor identičan radikalnim istupima bošnjačkih funkcionera pred početak rata devedesetih godina prošlog vijeka.

Potpredsjednik NS RS Nenad Stevandić kaže, za “Novosti”, da je očito da Salkić, po instrukcijama svog partijskog šefa Bakira Izetbegovića, ruši RS:

– Stvaranjem vještačke krize i lažnim optužbama protiv Srpske Salkić i njegova SDA hoće da primoraju međunarodnu zajednicu da kazni Srpsku i njenu vlast-kaže Stevandić.

Stevandić tvrdi da Ustav RS i njene institucije u potpunosti štite prava Bošnjaka i drugih naroda u RS.

– Da je imalo moralan, Salkić bi prvo govorio o katastrofalnom položaju Srba u Federaciji BiH. Upravo on i njegova SDA radikalnim stavovima razbijaju budućnost ove zemlje. Što je jača sarajevska mržnja to su jači zahtjevi za nezavisnom Srpskom- – naglasio je Stevandić.

“NACIONALISTIČKA IDEOLOGIJA”

Salkić kaže da su vlasti RS povrijedile nacionalni identitet Bošnjaka.

– Škole koje su gradili naši očevi i mi, danas su pod uticajem pravoslavlja, u njima su ikone, one nose imena po pravoslavnim svecima, a naša djeca pohađaju nastavu u alternativnim prostorima. Jezik je istorijska kategorija i niko ne može svojim političkim programom i nacionalističkom ideologijom pogaziti stotine godina naše istorije – smatra on.

(Novosti.rs)