Vijesti 18.05.2021.

PRIZNANJE: Biljana Čekić počasna članica banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata

ČITANJE: 1 minuta

Dubičanka Biljana Čekić, koja je igrala naslovnu ulogu u filmu “Dara iz Јasenovca”, postala je počasna članica banjalučkog Gradskog udruženja logoraša Drugog svjetskog rata. Člansku kartu uručila joj je predsjednica tog udruženja Dobrila Kukolj.

U najvećem stratištu ustaškog sistema logora Јasenovac, Donjoj Gradini, Biljani Čekić uručena je zahvalnica i članska karta Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata. Dobrila Kukolj imala je 11 godina kada je prošla strahote Јasenovca.

– Dara mi je dala volju za život dalje, da još nešto pišem, to dijete, taj film kad sam ja gledala, ja sam preživljavala, gledajući Daru, sebe i još druge oko sebe. Ona mi je dala volju i snagu izdrži još malo, napiši još nešta i ono što još nisi ispričala – kaže Kukolj.

Filmska “Dara” kaže da je do sada dobila brojna priznanja, ali da joj priznanje Udruženja logoraša – najviše znači.

– Čast mi je upoznati sve ove ljude, odnosno bivše logoraše, jer ipak je o njima snimljen film “Dara iz Јasenovca” – rekla je Čekićeva, navodi RTRS.

Bivši logoraši poručuju da je njegovanje kulture sjećanja na srpske, romske i jevrejske žrtve ustaške Nezavisne Države Hrvatske – imperativ.

(SB)

Oznake: Biljana Čekić