Magazin 29.05.2021.

PRIZNANJE MEDICINARIMA, MERLINU, BAJDENU: Održana 20. jubilarna dodjela “Večernjakovog pečata”

ČITANJE: 5 minuta

Sinoć je održana 20. jubilarna dodjela Večernjakovog pečata, jednog od najdugoviječnijih projekata u BiH.

Titulu Osoba godine u BiH ponijelo je 12 članova Svjetskog programa za hranu UN-a, humanitaraca iz BiH koje je prošle godine prepoznala i Fondacija Alfreda Nobela uručivši im Nobelovu nagradu za mir.

Tako je Večernjakov pečat za ovogodišnje laureate izabrao Denisa Ćorića iz Mostara, Aidu Filipović iz Sarajeva, Zlatana Milišića iz Sarajeva, Dragicu Pajević Alp iz Banje Luke, Dragana Močevića iz Mostara, Davorku Garagić iz Tuzle, Snježanu Leovac iz Sarajeva, Alena Hodžića iz Cazina, Natašu Nadaždin iz Mostara, Mirjanu Kavelj iz Sarajeva, Asju Hadžihasanović iz Sarajeva i Mariju Vučinu iz Stoca.

Nagradu je u Sarajevu u ime 12 nobelovaca iz BiH primio Denis Ćorić iz Mostarakoju mu je uručio direktor Večernjakovog pečata i Večernjeg lista BiH Jozo Pavković.

Posebne emocije i ove su godine izazvali laureati iz kategorije “Ponos BiH”. Dobitnici posebnog priznanja su Heroji u bijelom, odnosno svi zdravstveni radnici koji su predano i neumorno na svojim leđima nosili teret pandemije, najveće zdravstvene krize današnjice, a koji i ove godine daju svoj doprinos kako bi sačuvali zdravlje stanovnika u BiH, prenosi Klix.ba.

Pobjednicima ih je u Sarajevu proglasio Vlado Đajić, prvi čovjek UKC-a Republike Srpske, a nagradu su na simboličan način primili zdravstveni radnici SKB-a Mostar. Pečat im je uručila Valentina Rupčić, zamjenica glavnog urednika Večernjeg lista BiH.

Večernjakov pečat za humanost pripao je Sajjri Poljo i posthumno njezinim herojima Mariju Biliću i Vehidu Đulanu, koji joj je uručio Željko Andrijanić, izvršni direktor Večernjakova pečata. Posebno emotivno bilo je kada je Sajjra izišla na binu i pročitala pismo posvećeno svojim herojima. Sajjra je pak jedna od najuspješnijih sportašica s invaliditetom u BiH.

Nagrada za pothvat godine otišla je u ruke Snežane Ružičić, načelnice Jezera na Zemlji, po kojem je krater na Marsu dobio ime. Njoj je priznanje uručio astronaut/glumac u originalnom odijelu NASA-ine misije Apollo 11 koja se spustila na Mjesec davne 1969.

Pečat za uspjeh godine pripao je Izetu Buči, bh. oskarovcu, kralju vizualnih efekata u Hollywoodu, koji se filmom “1917.” vinuo do zvijezda. Pobjednikom ga je proglasio glumac Enis Bešlagić, Osoba godine za 2015.

Privrednik godine je Nikola Franjić iz Viteza, najuspješniji privrednik u oblasti staklarstva u regiji, koji je u prošloj pandemijskoj godini ostvario rekordan prihod. Njemu je priznanje uručio ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić. U ovoj kategoriji uručena je i nagrada za privredni uspjeh godine, i to Saši Triviću, predsjedniku Unije udruga poslodavaca Republike Srpske, koji je svoje pekarske proizvode brendirao i izvozi ih u EU. Njemu je priznanje uručio Miro Džakula, direktor UIO BiH.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj uručio je Pečat za znanost Aneli Zorlak, mladoj naučnici koja je otvorila prvo genetičko savjetovalište u Sarajevu i bavi se istraživanjem rijetkih oboljenja u rodnoj BiH, dok je Večernjakov pečat za medicinu predsjednik Uprave HT-a Vilim Primorac uručio Draganu Piljiću, šefu Odjela za vaskularnu hirurgiju UKC-a Tuzla, po kojem je nazvana u svijetu jedinstvena metoda za operaciju trbušne aorte.

Religija je pokazala sve bogatstvo BiH kad su na binu izišle časna sestra Blanka Jeličić i muallima Šejla Mujić-Kevrić, dobitnice Pečata za međureligijski dijalog za 2018., koje su ovogodišnju nagradu uručile igumanu Danilu Pavloviću koji godinama gradi mostove u gradu na Neretvi.

Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit banke u BiH, proglasila je umjetnika godine. Ovo priznanje pripalo je velikom pjevaču Dini Merlinu. Glumac Goran Bogdan u studiju HRT-a u Zagrebu uručio je Pečat za zvijezdu godine Ariji Rizvić, pobjednici HRT-ova showa “Zvijezde pjevaju”, koja je režirala predstavu o roditeljima u ratu izbjeglima iz Banjaluke.

Političar godine u BiH je Mario Kordić, koji je na izborima održanima nakon 12 godina izabran za gradonačelnika Mostara i koji ruši predrasude o “gradu slučaju”. Nagradu mu je uručio njegov prethodnik, bivši gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kojemu je to bilo i prvo televizijsko obraćanje nakon transplantacije srca.

Posebno priznanje za iznimna sportska dostignuća dobio je Zlatan Ibrahimović. On je iz Milana, nakon osvajanja drugog mjesta i ulaska u Ligu prvaka jednog od najvećih kluba svijeta poslije sedam godina, pozirao sa svojim Večernjakovim pečatom, a uručio mu ga je njegov suigrač Ante Rebić.

Generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Marinko Gilja proglasio je sportistu godine. On je Bojan Bogdanović, Leteći Mostarac, NBA zvijezda koja je u svom obraćanju iz Utaha u SAD-u gledateljima Večernjakova pečata nagovijestio i NBA prsten te osvajanje titule prvaka najjače košarkaške lige svijeta. Nagradu je u Mostaru preuzela njegova sestra Martina.

Evropska osoba godine je Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a i potpredsjednik Europske komisije, koji je preko Pečata poslao posebnu poruku svim stanovnicima BiH.

Osobom godine u svijetu proglašen je Džo Bajden, predsjednik Amerike. Nagradu je uime predsjednika SAD-a primio ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, a na bini Pečata uručio mu je direktor Jozo Pavković. Ambasador Nelson u svom obraćanju naglasio je kako Sjedinjene Države jesu i bit će istinski prijatelj i saveznik građana BiH.

Na jubilarnom 20. Večernjakovu pečatu dodijeljena su dva posebna priznanja BHRT-u i HRT-u u povodu velikih televizijskih jubileja. Nagradu je u Sarajevu Belminu Karamehmedoviću, generalnom direktoru BHRT-a, uručila šefica Misije OESS-a, ambasadorica Kathleen Kavalec, a u Zagrebu je Kažimiru Bačiću, generalnom direktoru HRT-a, nagradu uzručio Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista.

Za vrhunski muzički program pobrinuli su se Massimo s pjesmom ‘Mali krug velikih ljudi’ i Dino Merlin koji je na Pečatu premijerno izveo pjesmu ‘Jedan dan, jedna noć’. Orkestar Muzičke produkcije BHRT-a izveo je Eru s onoga svijeta i Odu radosti i još se jednom pokazao kao jedan od najboljih na ovim prostorima.

(N.S)