Vijesti 26.10.2017.

Priznanje mladom asistentu PMF-a: Čvokić pozvan na Matematički institut “Soboljev”

ČITANJE: 2 minute

U poplavi sumornih vijesti i politike, jedna lijepa vijest je da je na svojevrsan način  odato priznanje mladom saradniku u nastavi Prirodno-matematičkog fakulteta (Univerziteta u Banjoj Luci) Dimitriju Čvokiću, koji pozvan na naučno-istraživački (studijski) boravak na Matematički institut „Soboljev” Ruske akademije nauka.

Asistent Čvokić je imao priliku da prije tri godine, tokom zimskog semestra, stažira na Univerzitetu u Novosibirsku (Ruska Federacija), gdje je i uspostavio kontakt sa kolegama sa pomenutog instituta. Tokom boravka na Univerzitetu u Novosibirsku započeta je stručna, a potom i naučna saradnja, što je rezultovalo objavljivanjem četiri naučne publikacije (od kojih je na jednoj jedini autor) izložene na nekoliko međunarodnih konferencija.

Matematički institut „Soboljev” Ruske akademije nauka (Novosibirsk, Ruska Federacija) je vodeći ruski institut u različitim oblastima matematike, uključujući teorijsku kibernetiku i operaciona istraživanja. Ima veoma visok međunarodni rejting i poznat je kao jedan od krupnijih naučnih centara u čitavom svijetu kad je riječ o matematici. Na institutu je stalno zaposleno oko 120 redovnih profesora i više od 100 doktora nauka, s tim da na institutu ukupno radi čak 400 naučnih saradnika.

Inače, Dimitrije je na Univerzitetu u Banjoj Luci poznat kao revnosan i susretljiv radnik, koji je do sada prevashodno bio orijentisan na držanje nastave i podučavanje. Svrishodno je napomenuti da je bio zadužen za držanje vježbi na čak 22 (dvadeset i dva) predmeta, što zahtjeva ogromno znanje, žrtvu, i revnosnu posvećenost.

No, pored obimnih nastavnih angažmana, Dimitrije je pokazao da ima dovoljno snage da se uhvati u koštac i sa naučno-istraživačkim radom koji je krenula da vrjednuje jedna svjetski poznata institucija. Nadamo se da će mu boravak na pomenutom institutu biti od koristi i pomoći da se dotakne svjetskih naučnih visina, te da time u najboljem svjetlu predstavi svoj grad i univerzitet.

(Banjaluka.net)