Sport 14.10.2020.

PRIZNANJE ZA BANJALUČANKE: Vesna i Tatjana sude na EP za rukometašice u Norveškoj

ČITANJE: 3 minute

Veliko priznanje stiglo je na adresu Vesne Balvan i Tatjane Praštalo, rukometnih arbitara iz Banjaluke, koje će biti jedan od deset sudijskih parova na predstojećem Evropskom prvenstvu za rukometašice (od 3. do 20. decembra u Norveškoj i Danskoj).

Nekadašnje prvotimke banjalučke Mladosti ističu da im je to svojevrsna nagrada za uloženi rad i trud, ali da im je ujedno i obaveza da nastave sa još kvalitetnijim arbitražama u nastavku karijere. Ipak, ono što same smatraju svojim do sada najvećim uspjehom jeste činjenica da su obje 2018. godine postale majke, piše Glas Srpske.

– To nam je do sada ipak životni uspjeh broj jedan. Ja sam rodila kćerku Miu, a Tatjana je dobila sina Jakšu. Imale smo malu pauzu, ali smo se brzo vratile na teren. Mnogo puta smo pričale, njih dvoje su nešto što nas tjera da uvijek budemo najbolje – pojasnila je Vesna Balvan.

Interesantno, predstojeće Evropsko prvenstvo biće prvo u istoriji na kojem neće biti nijednog muškog sudijskog para.

– Mislim da kvalitet nije dirigovan polom, već radom, edukacijama i treninzima. A što se tiče same nominacije, veliko je to priznanje za nas. Naći se među deset pažljivo odabranih parova je ujedno i nagrada za dosadašnji rad, ali i obaveza da nastavimo davati sve od sebe i u nastavku sudijske karijere – s ponosom je istakla Praštalo.

Sudeći reprezentativne utakmice, te mečeve Lige šampiona, banjalučki arbitri imali su priliku da naprave poređenje sa kvalitetom rukometa na ovim prostorima i u Evropi.

– Nismo baš toliko daleko od Evrope kako se ovdje misli. Potrebno je samo da se na svim nivoima i strukturama obrazovanja, sporta, zakona i politike počne sa radom. Toliko pametnih, sposobnih i edukovanih ljudi imamo da bismo stigli sve te razvijenije sportske sisteme samo kada bismo to htjeli – zaključila je Praštalo.

Ono što poznavaocima rukometnih prilika u BiH upada u oči jeste činjenica da su njih dvije do prošle godine sudile više utakmica na međunarodnoj sceni nego na domaćim parketima. Ipak, promjenama na čelu RSRS i one su počele dobijati neuporedivo veću podršku.

– Ukupno stanje u RSRS je sada neuporedivo bolje u poređenju s prethodnim godinama, pa smo i mi dobile veće i, moram da kažem, dugo čekano priznanje na domaćoj sceni. Kada god nismo zauzete mečevima Lige šampiona i drugim takmičenjima u Evropi, na raspolaganju smo i rado sudimo susrete Premijer lige, te Prve i Druge lige RS. Potvrda da se u savezu radi za dobrobit svih, pa tako i nas dvije, jeste i dopis koji je RSRS, odnosno RS BiH uputio šefu sudija IHF-a, u kojem smo predložene za polaganje i IHF kategorije. A to je nešto što smo čekale gotovo deset godina – priznala je Vesna.

Cilj finale Lige šampiona

Iako već drugo sude na visokom nivou i na taj način su i najvećim sumnjičavcima dokazale da posjeduju kvalitet, pred Vesnom i Tatjanom je još dosta izazova i prilika za dokazivanje. A, naravno, kao i svi, i njih dvije imaju ciljeve koje žele da dostignu.

– Konačno smo se dokazale i za to je trebalo dosta vremena i truda! Ali, uvijek treba postavljati novi cilj i stremiti ka njemu. Što se sudijske karijere tiče, to je definitivno Fajnal for Lige šampiona, potom polaganje IHF kategorije, a poslije toga postavljaćemo neke nove ciljeve – poručile su Banjalučanke.

(SB/banjaluka.net)