Vijesti 06.04.2019.

PROBIJEN I DRUGI ROK Prošao 1. april, a đaci nisu dobili nove učionice

ČITANJE: 4 minute

Nakon novog Zelenog mosta, još jedan veliki projekat u Banjaluci neće biti završen na vrijeme, a to je dogradnja Osnovne škole „Branko Radičević“ na Starčevici.

Zbog prevelikog broja učenika, nastava se već godinama u ovoj školi odvija u tri smjene, a ne kao u ostalim u dvije. Kao riješenje tog problema nametnula se izgradnja dodatnog prostora, koji nikako da bude završen.

Prvobitni rok je bio početak drugog polugodišta ove školske godine, ali on nije ispoštovan. Ministarstvo prosvjete i kulture RS je postavilo drugi rok – 1. april. Taj datum je došao i prošao i kao u prvoaprilskoj šali – nije ispoštovan.

Direktorka škole Darija Mićić nije mogla reći kada će njeni đaci konačno dobiti nove učionice.

– Intenziviraniji su radovi u zadnjih malo manje od mjesec dana. Rade se uporedo vanjski i unutrašnji radovi, ali i na krovu. Veliki broj radnika je na gradilištu, što nije bio slučaj u ranijem periodu. Ono što mene raduje je da vidim taj broj radnika, da se baš radi i da se imamo čemu nadati – rekla je ona.

Prema njenim riječima, u prizemlju su urađene kompletne instalacije, izmalterisani podovi i glazure, te da su urađeni mokri čvorovi.

– U prizemlju ostaje da se na glazuri uradi završni pod i postavi stolarija. Na spratu bi tek u narednom periodu trebali početi sa razvođenjem instalacija – navela je ona.

Kazala je da radnici paralelno rade i vanjske radove gdje mogu, te da je urađen dio fasade prema zgradi MUP-a.

– Prema mojim saznanjima, do kraja aprila bi trebalo biti završeno prizemlje, ali nema šanse da djecu odmah pustimo u takve prostorije. U principu, ono što je meni drago je to da se intenzivno radi. Najvažnije je da u septembru imamo useljiv novi prostor – rekla je Mićićeva.

Za dogradnju škole resorno ministarstvo je angažovalo firmu „Građenje“. Direktor preduzeća Zoran Popić je rekao da radovi ne kasne već da su sinhronizovani s vremenskim prilikama.

Rekao je da dogradnja nije završena zbog klimatskih uslova koji su bili u zimskom periodu te zbog, kako je rekao, mokrih postupaka koji su ugovorna obaveza i koje projekat predviđa.

– Čekamo i da se stvore tehničke prilike za postavljanje instalacija za grijanje u novom dijelu. S obzirom da se radi o dogradnji uz objekat koji već funkcioniše nije se moglo prekidati grijanje u njemu. Čekamo kraj grijne sezone kako bismo mogli početi sa radovima na kotlovnici odnosno na uvezivanju sistema u novom i postojećem dijelu –kazao je Popić.

Od Popića nismo mogli dobiti precizan odgovor kada će dogradnja škole na Starčevici biti završena.

– Očekujem da do kraja aprila budu završeni radovi na objektu u dobroj mjeri, ali shodno grijnoj sezoni novi dio objekta se može priključiti na grijanje samo po završetku grijne sezone – kazao je Popić.

Smatra da nema osnova za kaznene penale zbog situacije koje su imali na terenu.

Vlada RS je obezbjedila 1,39 miliona maraka za dogradnju OŠ „Branko Radičević“. Gradska uprava je građevinsku dozvolu za ovaj projekat izdala u junu prošle godine, ali radovi nisu ubrzo počeli, jer je resorno ministarstvo poništilo prvi tender za izbor izvođača radova. Naime, pristigla je samo jedna ponuda čija je cijena bila znatno veća od obezbijeđenog novca.

Izvođač radova za dogradnju škole na Starčevici je izabran iz drugog pokušaja tako da su radovi počeli tek krajem septembra 2018.

Mogući penali

U resornom ministarstvu su potvrdili da je  preduzeće „Građenje“ iz Istočnog Sarajeva zatražilo produženje roka za izvođenje radova na OŠ „Branko Radičević“.

– Imajući u vidu da Republička direkcija za obnovu i izgradnju vrši usluge stručnog nadzora na pomenutom projektu, Ministarstvo je zatražilo stručno mišljenje o zahtjevu izvođača za produženje roka. Ukoliko Ministarstvo i ova direkcija  procjene da izvođač iz neopravdanih razloga nije izvršio ugovorene radove u ugovorenom roku, postupiće se u skladu sa zaključenim Ugovorom o izvođenju radova na dogradnji  te škole, koji, između ostalog, predviđa i ugovorne kazne – rekli su u ministarstvu.

(Srpskainfo)