Vijesti 19.09.2018.

PROBLEM ZA RODITELJE Skoro 2000 mališana čeka na mjesto u vrtiću

ČITANJE: 2 minute

Na listi čekanja za upis u vrtiće trenutno se nalazi oko 2.000 mališana, a ovaj broj je isti kao i prošle godine.

“I dalje je veliki problem što djeca toliko čekaju na upis u vrtić. Dva novoizgrađena vrtića i najavljena izgradnja još jednog će nam značiti, ali ne dovoljno jer svaki dan imamo nove zahtjeve”, naglasila je Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Dodala je da su ovogodišnjim konkursom za upis djece popunili 388 slobodnih mjesta.

“Prijavljenih na konkurs je bilo mnogo, ali uglavnom sva mjesta koja su bila prazna smo tako popunili. Prva stvar, na konkurs se ne prijave svi, a druga – dosta roditelja je konkurisalo za isti vrtić”, objasnila je Kurtinovićeva.

Prema njenim riječima, po Pravilniku Centra prednost za upis u vrtić imali su oni koji su se javili na konkurs, ali i ona djeca koja su najduže na listi čekanja.

Kurtinovićeva je rekla da je najviše mališana upisano u vrtiće “Dora” – njih 50, “Naša djeca” 43, novi vrtić u Ulici Marka Karaljevića 43, vrtić “Neven” 34, “Plavi čuperak” 33 i vrtić “Kolibri” 32.

Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje ima 22 vrtićka objekta.

Majka čije dijete ide u vrtić kazala je da su u velikim naseljima liste čekanja uvijek prevelike i da je gotovo nemoguće dobiti mjesto u državnim vrtićima.

“Smatram da je jedan javni vrtić u takvim naseljima premalo jer su potrebe za vrtićkim kapacitetima velike, posebno u današnjem vremenu, kada djeca već s godinu dana moraju u jaslice. Srećom da postoje privatni vrtići, koji su skoro pa izjednačili cijene sa državnim, jer u naseljima poput, recimo, Lazareva nemoguće je dočekati red za vrtić”, rekla je ona.

Krajem avgusta su otvorena dva nova vrtića – “Poletarac” u Obilićevu i “Palčica” u Rosuljama.

Ova dva vrtića otvorila su vrata za 66 mališana za jasličku i stariju grupu djece.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je ranije da Banjaluka ima potrebu za novim vrtićima, jer je veliki broj djece na čekanju i da su zato počeli s aktivnostima pripremanja prostora za djecu u različitim dijelovima grada.

(Nezavisne)