Sport 07.12.2015.

Problemi FK Borac: Niko ne želi vruć krompir

ČITANJE: 3 minute
Borac stadion
Usvajanje novog zakona o sportu RS, otpis nenaplativih potraživanja od sportskih klubova, kao i to da lokalne zajednice moraju da preuzmu na sebe održavanje infrastrukture zajednički su stavovi Područnog fudbalskog saveza (PFS) i Gradskog fudbalskog saveza (GFS) Banjaluka.

Nedavno su na sjednici Skupštine FK Borac donesene spomenute tri inicijative, koje su sada podržali i izvršni odbori PFS i GFS na zajedničkoj sjednici. Osim toga, “crveno-plavima” će biti upućen dopis da se angažuju sve strukture kako bi se u što kraćem roku formiralo novo rukovodstvo kluba.

-Stav svih članova je da ne možemo da se ne uključimo u inicijativu jer je klubovima u RS pod znakom pitanja normalno funkcionisanje- rekao je Draško Ilić, predsjednik PFS Banjaluka.

Ilić je kazao da je inicijativa u vezi s novim zakonom o sportu podržana i da se krenulo u njenu realizaciju.

-Pitanje otpisa nenaplativih potraživanja nije izazvalo nikakvu reakciju i nismo čuli da su u Vladi RS i Ministarstvu finansija raspravljali o ovoj temi. Kada je u pitanju infrastruktura, u slučaju Borca vidimo da niko ne želi vruć krompir jer treba obezbijediti 650.000 KM godišnje za održavanje Gradskog stadiona- izjavio je Ilić.

Bivši predsjednik banjalučkog premijerligaša istakao je da će na Gradskom stadionu biti isključena struja 12. decembra i osim za ovaj fudbalski klub to će biti udarac i za druge klubove, te administraciju koja se nalazi na stadionu.

-Bićemo prinuđeni da pronađemo alternativno rješenje za kancelarije jer moramo biti na liniji sa FS RS, N/FS BiH, UEFA i FIFA- kazao je Ilić, koji se osvrnuo na to da je prilikom odlaska sa mjesta predsjednika kluba dobio sponzorsku ponudu iz kompanije “Kiseljak”:

-Željeli su da na flašice Sky Cole stave logo Borca i taj sok bi prodavali na ovoj regiji. Od svake prodate flaše klubu bi pripalo po dva feninga. Iste ugovore, koliko znam, sklopili su sa Željezničarom, Sarajevom i Slobodom iz Tuzle-

Iz PFS-a i GFS-a su istakli da im nije jasno zašto na inicijative još nisu reagovali iz FS RS i od čelnih ljudi ove kuće fudbala su nakon sjednice Izvršnog odbora zatražili sazivanje tematske sjednice na kojoj bi bili svi predsjednici područnih saveza.

-Vrijeme je da Savez kao krovna kuća fudbala u RS preuzme na sebe obavezu dalje komunikacije sa Vladom RS i resornim ministarstvom. Sastanku se nadamo u što kraćem roku- rekao je predsjednik PFS-a.

Dejan Travar, predsjednik GFS-a, istakao je da svi u RS moraju da se probude jer mnogi nisu svjesni u koliko teškoj situaciji se nalazi sport u RS, a možda u najtežoj FK Borac.

-Ovaj težak period može da stavi katanac na Borac i sport u RS. Moramo da zaboravimo sve što se radilo u prethodnom periodu i pronađemo najbolje rješenje da spasimo ne samo Borac, nego i cjelokupni sport u RS- kazao je Travar.

Problem struja

Gojko Đurić, sportski direktor Slobode iz Mrkonjić Grada, kazao je da je najveći problem kluba dug za električnu energiju i komunalije.

-Sloboda je u posjedu stadiona i po svemu sudeći ćemo morati da prebacimo vlasništvo na grad kako bi oni mogli da ulažu i da ga održavaju. Za struju smo dužni između 30.000 i 40.000 KM- rekao je Đurić.

(NN)