Vijesti 04.12.2018.

PROBLEMI NA PRUŽNIM PRELAZIMA Kvar “zakovao” podignutu rampu

ČITANJE: 3 minute

Dok je banjalučkim naseljem Ramići u nedjelju naveče tutnjao teretni voz, rampa na pružnom prelazu bila je podignuta, što je šokiralo vozače, dok nadležni poručuju da je za sve kriv kvar, koji je ubrzo i otklonjen.

Slični incidenti u proteklim mjesecima bilježeni su u Zalužanima, ali se problem “preselio” na nekoliko kilometara udaljen prelaz, s tim što sada radnik nije zaboravio da radi svoj posao, već je zakazala tehnika.

“Na pružnom prelazu u Ramićima radnik je do sada spuštao rampu. Zašto to nije uradio u nedjelju naveče, oko 18.15, stvarno ne znam”, priča za “Nezavisne” vozač, koji nas je zamolio da mu ne navodimo ime. Po njegovim riječima, ovakvi incidenti mogu biti i te kako ozbiljan bezbjednosni problem.

“To je zaista neprofesionalno od strane radnika ‘Željeznica RS'”, napominje ovaj vozač.

Međutim, iz “Željeznica RS” poručuju da je u pitanju tehnički problem, odnosno da je rampa bila podignuta zbog kvara. Ni drumski ni željeznički saobraćaj, uvjeravaju, nije bio ugrožen.

“Mašinovođama je izdat nalog da zaustavljaju vozove prije nailaska na taj putni prelaz”, naglašavaju iz “Željeznica RS”.

Informaciju o situaciji u Ramićima od “Željeznica RS” juče su zatražili i iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

“U pitanju je mehanički kvar na pogonu za ručno postavljanje branika pružnog prelaza, koji je otklonjen po prijavi kvara dežurnoj ekipi i branik je doveden u ispravno stanje”, rekli su za “Nezavisne” iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

U vrijeme trajanja kvara, kako su takođe dodali, saobraćaj preko tog pružnog prelaza bio je regulisan u skladu sa propisima, čime nije došlo do ugrožavanja bezbjednosti učesnika u drumskom saobraćaju.

“Iz Uprave preduzeća potvrdili su da će u slučaju eventualne odgovornosti zaposlenih u ‘Željeznicama Republike Srpske’ oni biti adekvatno sankcionisani”, poručuju iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Podsjetimo, mnogo učestaliji problemi do sada su bilježeni na pružnom prelazu u Zalužanima, gdje rampa u trenutku prolaska voza nije bila spuštena 1. novembra, i to zato što je radnik zadužen za njeno spuštanje napustio radno mjesto.

Upravo na tom pružnom prelazu i 28. oktobra rampa nije spuštana u momentima nailaska vozova, i to zbog radnika “Željeznica RS” koji se – nije pojavio na poslu.

Iz “Željeznica RS” tada su rekli da se radnik koji je trebalo da preuzme smjenu nije pojavio niti obavijestio nadležne, zbog čega je protiv njega pokrenut disciplinski postupak.

Jedan radnik “Željeznica RS” je, podsjetimo, u junu prošle godine “zaboravio” da spusti rampu u Zalužanima, a moguću tragediju spriječio je mašinovođa nakon što mu je naloženo da kompoziciju zaustavi, što je i učinio ispred prelaza.

Na istom prelazu sličan incident zabilježen je i u martu prošle godine, kada je rampa bila podignuta, a voz prolazio prugom. Tada su iz ŽRS tvrdili da se rampa nije spuštala zbog kvara koji je izazvalo vozilo stranih registarskih tablica koje je udarilo u mehanizam i oštetilo rampu.

(Nezavisne)