Vijesti 09.10.2018.

PROBLEMI SA PODSTANARIMA Ne plate račune, oštete stan i samo nestanu

ČITANJE: 2 minute

Kako izgleda kada ljudi unište namještaj, oštete zidove ili ne plate račune godinu dana, najbolje znaju banjalučki stanodavci koji su imali iskustva sa podstanarma iz pakla. 

Izdavanje stana sa sobom uvijek nosi rizik, kažu stručnjaci, a stanodavci se ipak nadaju da neće baš ono naići na nekog neodgovornog. Međutim, neko mora i to.

Oni koji stan izdaju bez ugovora, moraju sami da riješe probleme sa lošim podstanarima koji im nerijetko unište kompletan stan. Takav slučaj imao je Banjalučanin Miloš K.

– Izdavao sam stan na Starčevici dvojici mladića iz Doboja, ni dan danas ne znam gdje su, ali ostali su mi dužni 1.200 KM računa i jednu kiriju od 300 KM – priča on.

Dodaje da ih je opominjao i svakodnevno zvao, ali da od njihovih obećanja da će sve riješiti uskoro nije bilo ništa.

– Bilo mi je žao, mislio sam studenti su to, nemaju puno novca, kada roditelji pošalju uplatiće, ali malo po malo i nagomilalo se. Vidio sam da račune za vodu nisu platili skoro godinu dana, a grijanje skoro pola godine. Saznao sam tek kada su me počeli zvati iz preduzeća i navoditi opomene pre tužbu – kaže Miloš, čija su dva podstanara samo nestala, a na telefon mu se ne javljaju.

Iste sreće sa podstanarima imala je i Dragana Perić, koja je u Boriku, nov stan izdavala djevojkama. Redovno su, kaže, plaćale, ali je stan ostao totalno uništen.

– Dve godine su bile u stanu, ali imam osjećaj da ništa nisu čistile. Kupatilo je toliko priljavo, puno buđi i kamenca, da ne mogu da vjerujem da su ovdje živjele. Svi lusteri su bili polupani, a kvake na vratima polomljene. Ne razumijem šta su radile i kako mogu biti tako neodgovorne – priča Dragana.

Dodaje da je od djevojaka tražila da joj nadoknade štetu ali da su odmah rekle da nisu dužne, jer nisu potpisale nikakav ugovor.

Iako većina odnosa podstanar-vlasnik stana odlično funkcionišu, uvijek ima izuzetaka, kao što pokazali primjeri naših sagovornika.

Neki kriju ljubimce

Rijetko koji vlasnik stana dozvoljava da podstanari u stanu imaju i kućnog ljubimca, pa zato oni to kriju. Ljiljana, koja je stan u Obilićevu izdavala mladom bračnom paru za njhovog ljubimca saznala je tek kada su se odselili.

– Nisam htjela da im ulazim u stan, redovno su plaćali i bili jako ljubazni, tako da sam mislila da sa njima nemam problema. Međutim, kada sam poslije njih ušla u stan, odmah sam osjetila da je sa njima živjela i mačka. Sva vrata i parket na dnu su bili izgrebani, a krevet i tepih puni dlaka. Da ne pričam o mirisu koji se i danas osjeti u stanu – ispričala je ona.

(Srpskainfo, foto:Ilustracija)