Vijesti 18.09.2015.

Problemi u Srebrenici: Bošnjaci bojkotuju nastavu zbog naziva jezika

ČITANJE: 1 minuta
srebrenica
Nakon što je na Nastavničkom vijeću u Prvoj Osnovnoj školi u Srebrenici direktor Dragi Jovanović obavijesto nastavnike da će se od sada u rubrici bosanski jezik pisati “jezik bošnjačkog naroda ili bošnjački jezik”, reagovao je načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, čije dijete takođe pohađa nastavu u toj školi.

Načelnik Duraković je rekao da su ga kontaktirali nastavnici bosanskog jezika i roditelji navedene škole, te obavijestili da je bez oficijelne potvrde od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, a uz usmenu instrukciju od navedenog ministarstva, direktor škole rekao da će se od sada u đačke knjižice pisati “jezik bošnjačkog naroda”.

Načelnik Duraković je izjavio da u ovoj zemlji kada nema nekih problema, “mi napravimo problem pa ga rješavamo”, te naveo da je ogorčen, a da je ovaj problem politički nametnut, smatrajući da iritira što je došlo do toga da će djeca biti predmet ili gubitka nastave ili neke političke manipulacije.

camil-durakovic

Duraković je takođe rekao da bošnjački zastupnici u Skupštini opštine Srebrenica ne žele vidjeti zamjenika načelnika Srbina, kao i pomoćnike, i sad će to otvoriti neke druge političke probleme.

“Ne želimo pregovarati oko ovoga i ne želimo da nam bilo ko dođe da pregovara. Vjerujem da početkom naredne sedmice bošnjačka djeca u Srebrenici neće ići u školu, a to je više od 60 odsto djece. Niko ne može donijeti odluku da ukida bosanski jezik”, rekao je Duraković.

(Agencije)