Biznis 14.10.2020.

PROCEDURA U TOKU: NLB preuzima Komercijalnu banku do kraja godine

ČITANJE: 1 minuta

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine obavijestilo je o pokretanju postupka ocjene koncentracije koja će nastati preuzimanjem Komercijalne banke a.d. Beograd od slovenske Nove ljubljanske banke d.d. Ljubljana.

U obavijesti koja datira 8. oktobra 2020. godine, Konkurencijsko vijeće navodi da je prijavu ove koncentracije od NLB banke Ljubljana primilo 16. marta 2020. godine, prenosi Indikator.ba.

– Predmetna koncentracija će prema podacima iz Prijave namjere koncentracije imati efekat na relevantnom tržištu pružanja bankarskih usluga na teritoriji Bosne i Hercegovine, navodi se u obavijesti, te se pozivaju zainteresovani subjekti da dostave pisane primjedbe i sugestije u roku od sedam dana.

Nova ljubljanska banka kupila je 83,23% dionica Komercijalne banke Beograd ugovorom koji je je slovenska banka potpisala 26. februara 2020. godine sa Vladom Republike Srbije kao prodavcem.

Ovom transakcijom Nova ljubljanska banka istovremeno je stekla i kontrolu nad 99,9% dionica koje Komercijalna banka a.d. Beograd ima u Komercijalnoj banci a.d. Banja Luka.

Prema ranijim najavama, finalizacija preuzimanja Komercijalne banke očekuje se u četvrtom kvartalu ove godine.

(SB/banjaluka.net)