Vijesti 05.04.2019.

PROCES BLOKIRA AGENCIJA HEA BiH Banjalučki univerzitet traži upis u registar akreditovanih ustanova

ČITANJE: 2 minute

Od Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH očekujemo da u što kraćem roku upiše javne univerzitete iz RS u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, poručuju sa Univerziteta u Banjaluci. 

Ovaj univerzitet je, ističu, na vrijeme ispunio sve svoje obaveze i aktivnosti i dobio rješenje o akreditaciji od Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS. Vjeruju i da zbog novonastalog problema sa upisom akreditacije u državni registar neće doći u pitanje njihovo učešće u programu Erasmus plus.

– Univerzitet u Banjaluci aktivno učestvuje u realizaciji projekata iz navedenog programa, a smatramo da ne postoji nikakav problem s naše strane, te da Univerzitet neće snositi nikakvu odgovornost. Ako, ipak, dođe do bilo kakvih odštetnih zahtjeva, oni će biti usmjerni na one institucije koje blokiraju upis u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH. U ovom slučaju, kako je i javnost upoznata, cijeli proces blokira Agencija HEA BiH – ističu sa ovog javnog univerziteta.

Podsjećaju i da je rješenjem o akreditaciji, koje im je izdala Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS, potvrđen standard kvaliteta rada Univerziteta u odnosu na Kriterijume za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH i Standardne i smjernice za osiguranje kvaliteta u evropskom prostoru visokog obrazovanja.

– Univerzitet daje punu podršku Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, u svim aktivnostima vezano za napore da se ovaj proces uspješno okonča – navode iz ove visokoškolske ustanove.

Ministar Srđan Rajčević apelovao je prethodno da Delegacija EU u BiH i ambasador Lars-Gunar Vigemark uvaže činjenice da je su javni univerziteti iz RS akreditovani i da nema prepreka za nastavak međunarodnih programa u kojima oni učestvuju.

(Srpskainfo)