Politika 28.01.2016.

Pročitajte transkripte Radončićevih presretnutih razgovora

ČITANJE: 3 minute
radoncic
U transkriptima presretnutih razgovora i SMS poruka koje je Fahrudin Radončić, uhapšeni lider SBB-a, razmjenjivao sa Bakirom Dautbašićem, Safetom Oručevićem, Emirom Talirevićem, Bakirom Izetbegovićem i drugima, a koji su predočeni od strane Tužilaštva BiH na ročištu o određivanju pritvora Radončiću, da se zaključiti da je lider SBB-a bio spreman na obračun sa Bakirom Izetbegovićem, lidrom SDA i trenutnim koalicionim partnerom.

Fahrudin Radončić: Bakir Izetbegović ne zna šta ga čeka od srijede. Od srijede ćemo ići brutalno u čelo, to će biti veliki šok.

Safet Oručević: Ja, ja ti znaš.

Fahrudin Radončić: Neka čeka. Sve ću da kažem, da je on Ćeli naložio da minira grob njegovog oca.

* U prepisci koja se vodila između Fahrudina Radončića i doktora Emira Talirevića, on je Radončića molio da se objavi afirmativan tekst u “Dnevnom avazu” o Seki Sebiji Izetbegović.

Fahrudin Radončić: Kasno je sada. Ne može meni Bakir montirati 20 godina robije, a ja da mu pravim promociju porodice. Poslije godinu i po dana, koliko mi “pakuje” Keljmendija, ide kontraofanziva. Sada idemo na politički teren. Ćelu su ubili Bakir i Osmica (Osman Mehmedagić, direktor OSA).

On je u tom razgovoru kazao da klan koji je okrenut protiv njega čine Izetbegović, Osmica, Senad Šahimpašić i Dubravko Čampara na čelu sa glavnim tužiocem, Goranom Salihovićem. Radončić je rekao da je Azra Sarić postala nevažan svjedok, da se više neće braniti na krivičnom, nego na političkom terenu. U istom razgovoru kaže: “Oni tri mjeseca zloupotrebljavaju koaliciju, pakuju mi, misle da sam glupan, da ne znam šta rade, a ne znaju da će im se sad sve vratiti.”

* U SMS prepisci koju je tužilac predočio Sudu, a koju su vodili Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović: “Sad mi je Osmica javio za Dautbašića, ovi iz Tužilaštva se baš trude da nam rasture koaliciju.”

Fahrudin Radončić: Kako je govorio rahmetli Alija – velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo. Koalicija opstaje, bez obzira da i mene uhapse.

Bakir Izetbegović: A ja ti se velikim Bogom kunem da s ovim nemam veze.

U ponovnom razgovoru sa Safetom Oručevićem Radončić je ljut i govori kako će sazvati vanrednu pres-konferenciju i reći da su za smrt Ramiza Delalića Ćele i Nedžada Ugljena odgovorni Bakir Izetbegović i Osman Mehmedović Osmica.

Fahrudin Radončić: Organizovaću konferenciju, dovesti žene i djecu Ugljena i Delalića i reći da su Bakir i Osmica odgovorni za to.

Pročitani su i telefonski razgovor i razmijenjene SMS poruke između Fahrudina Radončića i Fuada Čibukčića iz SBB-a, koji je početkom januara Fahrudinu javio da je u Mlinima, kod Dubrovnika, sreo Almira Džuvu i Azru Sarić.

Fuad Čibukčić: Zaljubljeni par se pozdravlja sa nama.

Radončić poziva urednicu u “Dnevnom avazu” Indiru Ćatić, govori joj da odmah nazove Džuvu i da ga pita da li on to priprema svjedokinju protiv njega.

Indira Ćatić: Rekao je da je na odmoru sa djevojkom koja se zove Marijana.

Fahrudin Radončić: To je stari udbaški fol. Naći ćemo mi njih, dočekat ćemo ih na granici.

Zvizdić: Dautbašić neće biti imenovan na narednoj sjednici

Kandidat za ministra saobraćaja i komunikacija BiH Bakir Dautbašić, koji se trenutno nalazi u pritvoru, neće biti imenovan na poziciju ministra na narednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, potvrdio je za Klix.ba predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

-S obzirom na to da se još nisu stekli poslovnički uvjeti koji predviđaju prisustvo kandidata u svim daljim procedurama i fazama imenovanja, prijedlog imenovanja će biti pripremljen za drugu februarsku sjednicu- kazao je Zvizdić.

(NN)