Magazin 28.01.2016.

Pročitajte zašto dugmad na muškoj odjeći ide na desnu stranu

ČITANJE: 2 minute
dugmad
Ženske košulje imaju dugmad s lijeve strane, a muške s desne. A razlog tome ide još u davna vremena dok su momci nosili mačeve, a djevojke imale služavke.

Jeste li se ikada pitali zašto su dugmad na ženskim bluzama s lijeve strane, a na muškim košuljama s desne. Što se tiče košulja, šivali su se na desnoj strani još u srednjem vijeku. Muškarcu su nosili mač ispod kaputa i to na lijevom boku. Kako bi ga lakše i brže mogli izvući, dugmad su morala biti s desne strane. Kasnije, kada su žene otkrile bluzu, nisu se same zakopčavale nego su ih zakopčavale krojačice ili služavke. Kako su one stajale ispred žene i zakopčavala joj bluzu, bilo je lakše ako su dugmad bila sašivena s lijeve strane. Tako je ostalo do danas, piše Bild.

Međutim, postoji i teorija da se kod žena nalaze s lijeve strane, a kod muškaraca s desne zato da se pokaže kako su žene na društvenoj ljestvici ispod muškaraca. Ipak, teorija s mačem i služavkama je nekako logičnija. Dugmad s lijeve strane počeli su se nositi između 1840. i 1850. godine do ih je do tada ženska odjeća imala na desnoj strani.

Postoji još nekoliko zanimljivosti vezanih za dugmad:

  • Napoleon je naredio da svi njegovi vojnici moraju na rukavima imati dugmad kako bi spriječio da njima brišu nos. Tako su košulje dobile dugmad i na rukavima.
  • U doba starih Grka i Rimljana dugmad su bili izrađeni od drveta, metala, rogova i kosti životinja, školjaka.
  • U bronzanom dobu ljudi su bili toliko oduševljeni dugmadima da su ga našivali na odjeću i nosili bez ikakvog razloga, osim kao ukras. Kasnije su iz te navike nastali broševi.
  • 1620. godine vojvoda od Bakingema nosio je plašt na kojem se nalazilo mnoštvo dugmadi od dijamanata – naravno, služili su samo kao ukras.
  • Japanci su preferirali dugmad od bisera, a oko 1860. godine tržište je “poludilo” za njima.

(NN)