Vijesti 04.04.2016.

Procurilo 2,6 TB podataka: Otkriveno kako najmoćniji političari i bogataši peru novac

ČITANJE: 1 minuta
putin

11,5 miliona dokumenata i 2,6 terabajta informacija procurilo je iz baze jedne od najvećih advokatskih firmi sa Paname koji otkrivaju kako bogataši peru novac.

Otkrivanje dokumenata i podataka ofšor advokatske kompanije “Mosak Fonseka” jedno je od najvećih curenja informacija u istoriji, veće od “Vikiliksa” i Snoudenovih otkrića.

Firma “Mosak Fonseka” otkriva da je decenijama nekažnjeno pomagala klijentima da peru novac i izbjegavaju poreze.

Dokumente, nazvane “Panama Papers”, nabavio je njemački list “Zidojče Cajtung” i podijelio ih s Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara iz Vašingtona i drugim medijima, uključujući BBC i Gardijan.

“Panama Papers sastoje se od 2,6 terabajta podataka, 11,5 miliona dokumenata i 214.000 fiktivnih kompanija. Riječ je o najvećem curenju podataka s kojim su se novinari ikad susreli”, ističe list.

Baza sadrži i-mejlove, PDF fajlove, fotografije, kao i dijelove interne baze podataka „Mosak Fonteka“ u periodu od 1970-tih do proljeća 2016. godine.

Procurili podaci u koje su novinari imali uvid podijeljeni su foldere za svaku firmu pojedinačno. Svaki folder sadrži i-mejlove, ugovore, transkripte i skenirana dokumenta, a u pojedinim slučajevima riječ je o nekoliko hiljada stranica podataka.

Dokumenti dokazuju povezanost sadašnjih i bivših svjetskih lidera, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, dugogodišnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i sirijskog predsjednika Bašara al Asada, s nezakonitim finansijskim transakcijama.

Britanski “Gardijan” je među prvima objavio da mreža tajnih ofšor ugovora i visokih kredita u iznosu od dvije milijarde dolara vodi do predsjednika Rusije Vladimira Putina.

 (b92)