Vijesti 11.11.2015.

Procurio izvještaj o javnim kućama Vatikana

ČITANJE: 1 minuta
javna-kuca
Prema najnovijim navodima italijanskih medija, prostorije Rimokatoličke crkve u Rimu koriste se kao saune i saloni za masažu u kojima sveštenici plaćaju za seks, a u izvještajima koji se vode kao „procurjeli“ navode se tačne lokacije za prostituciju.

Vatikanski zvaničnici navodno dopuštaju da objekti u crkvenom vlasništvu budu iznajmljeni na „sumnjiv način“ i dopuštaju da se u njih useljavaju javne kuće, prenio je britanski „Independet“.

Neke od tih lokacija nalaze se u neposrednoj blizini italijanskog parlamenta, dok se jedan takav „solarijum“ nalazi nedaleko od Pjace Barberini, a odjeljenje Vatikana „Kongregacija za propovijedanje vjere“ označeno je kao najbogatije, i u posjedu ima stotine miliona vrijedne nekretnine u centru Rima.

Vatikan je, kako je otkriveno, prije dvije godine platio sa 23 miliona evra dio rimskog stambenog bloka u kojem je smještena „Evropa multiklub“, koja je, kako se navodi, najveća gej sauna u svijetu, i u čijem kabaretskom programu postoji striptiz tačka muškarca u svešteničkoj odori.

Prema riječima kardinala Tarcisija Bertonea, ova nekretnina kupljena je 2008. godine u vrijeme pape Benedikta Šesnaestog.

Bertone je, prema ovim nezvaničnim izvještajima, potrošio 200.000 evra iz dobrotvornog fonda za liječenje da bi renovirao svoj penthaus.

Prema navodima agencije Ansa, koja se poziva na neimenovane izvore, aktuelni papa Franja želi da se što prije zaustavi „curenje“ ovih i sličnih kompromitujućih informacija, jer je 8. decembra u Vatikanu važan praznik.

Prema tim izvještajima, visokog zvaničnika Vatikana monsinjora Lusija Valeha Baldu uhapsila je vatikanska policija sa još jednim osumnjičenim zbog sumnje da su medijima dostavljali informacije.

Neki analitičari vjeruju da su skandalozne vijesti koje se pojavljuju dio otpora prema pokušaju pape Franje da reformiše Kuriju.

(Sputniknews.com)