Vijesti 04.04.2016.

Prodaja cigareta tinejdžerima na savjesti trgovaca

ČITANJE: 3 minute
cigarete
Na problem prodaje cigareta maloljetnicima očito još nema rješenja i iako je zakonom odavno zabranjeno, inspektori to teško utvrđuju i sve se na kraju svede na savjest samih trgovaca, kažu u tržišnim inspekcijama i udruženjima roditelja.

Čak ni neki tržišni inspektori ne znaju kako ovome stati u kraj i na koji način mijenjati propise, dok u Vijeću roditelja osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo smatraju da inspekcije treba ojačati da bi kontrole bile češće.

“Na osnovu izvršenih nadzora može se konstatovati da se trgovci u Kantonu Sarajevo uglavnom pridržavaju zakonske odredbe koja se odnosi na isticanje oznake o zabrani prodaje alkoholnih pića, duhana i duhanskih proizvoda maloljetnima. Međutim, prodaju navedenih artikala osobama mlađim od 18 godina  teško je utvrditi jer se ona može dokazati samo ako inspektor na licu mjesta zatekne trgovca u prekršaju”, odgovorili su iz Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Naveli su da u proteklom periodu nisu imali zahtjeva firmi ni građana za inspekcijski nadzor na okolnosti prodaje cigareta maloljetnicima, a da su u protekle dvije godine u okviru redovnih kontrola izdali 17 prekršajnih naloga.

Kazna za prodaju alkohola i cigareta maloljetnicima je od 3.000 KM do 15.000 KM za trgovačku firmu, od 400 KM do 2.000 KM za odgovornu osobu u toj firmi, a za samog trgovca je od 500 KM do 1.500 KM.

Amela Dedić, tržišno-turistički inspektor u Upravi za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, takođe kaže da je prodaju cigareta maloljetnicima teško utvrditi. Dodala je da su radili samo nedozvoljenu prodaju cigareta u blizini škola.

“Vjerovatno treba mijenjati propise. Ali propise prave ljudi koji nisu na terenu”, napomenula je Dedićeva.

Da se cigarete u trgovinama prodaju maloljetnicima, svjedočili smo nedavno i sami, a u Vijeću roditelja Kantona Sarajevo apeluju da se djeca zaštite.

“U interesu nam je da djeci cigarete budu što manje dostupne. Kao roditelji očekujemo od države da provodi propise, ali kod nas je upravo to najveći problem. Zabranjeno je i pušenje u zatvorenim prostorijama pa se ne poštuje”, istakao je Admir Katica, predsjednik Skupštine Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola KS.

Naglasio je da su cigarete, kao i droga i alkohol veliki neprijatelji u razvoju djece i da je povećan rizik to što su im dostupni.

Kada je u pitanju uticaj pušenja na organizam, predsjednik Udruženja ljekara porodične medicine FBiH Zaim Jatić ističe da nema organa na koji štetno ne djeluje i da ćelija pati i nema dovoljno kisika.

Naglasio je da pušenje oštećuje kožu, kosu, nokte, zube, pojavljuju se oštećenja pluća, kostiju, očiju, prisutni su kardiovaskularni rizici, rizici od moždanog udara, smanjenja plodnosti i narušavanja seksualne funkcije.

“Organizam mladih je u razvoju i ćelije se brže razvijaju i zbog kancerogenog djelovanja duhanskog dima može doći do mutacija pa za koju deceniju može doći do pojave raka. Na svom putu koji prolazi duvanski dim mogu nastati karcionomi”, rekao je Jatić.

(NN)