Sport 22.03.2023.

Prodaja Mančester junajteda – šeik ili domaći milijarder?

ČITANJE: 2 minute

Završava se “konkurs” za novog vlasnika Mančester junajteda – zainteresovani moraju da daju ponude, a sadašnji vlasnici, američka porodica Glejzer, traži sedam milijardi dolara.

Američki milijarderi spremni su da prodaju svoj vlasnički udio (69 odsto).

Katarski milijarder Džasim bin Hamad al Tani, treći sin Emira od Katara, i milijarder i drugi najbogatiji Britanac Džim Retklif važe kao najozbiljniji kandidati za kupovinu Mančester junajteda.

Iako je porodica Glejzer postavila cijenu od gotovo sedam milijardi evra, za sada se ne očekuju toliko visoke ponude, iako je prebogati šeik, kako tvrde britanski mediji, spreman i da preplati samo kako bi se dokopao vlasništva.

Stručnjaci procjenjuju da će svakako pasti svjetski rekord za akviziciju jednog sportskog tima, koji trenutno iznosi četiri i po milijarde evra, koliko je “Volton – Pener” grupa platila za NFL (američki fudbal) tim Denver Bronkos.

Prema sadašnjim analizama, realno je da za Mančester junajted bude plaćeno više od šest milijardi evra i takve ponude se i očekuju.

Retklifova prva ponuda bila je u rangu od pet milijardi evra, a za drugu se očekuje da dođe na oko šest milijardi.

Šeik Džasim je spreman da otkupi svih 100 odsto vlasništva Junajteda, dakle i od manjinskih vlasnika, a navodno je obećao da će “očistiti” kompletan klupski dug koji sada iznosi oko pola milijarde evra.

Ukupno je osam grupacija zainteresovanih kupaca dobilo mogućnost da razgovara sa čelnicima Junajteda u prethodnom periodu.

Katarski šeik je sa svojom delegacijom proveo deset sati na sastancima poslije kojih je izašao prezadovoljan onim što je čuo i još više postao zainteresovan da otkupi klub od Glejzerovih.

Sličan tretman dobio je i Retklif, dok je među ostalim grupacijama bio i američki investicioni Fond “Eliot” koji upravlja Milanom. “Eliot” je bio zainteresovan da bude i investitor.

Ako bi Glejzerovi odlučili da dalje razgovaraju sa potencijalnim kupcima, težilo bi se ka tome da Junajted bude prodat prije početka ljetnog prelaznog roka, kako bi novi vlasnici mogli da ulože svoj kapital u dalji razvoj tima.

Navijači Mačester junajteda odavno su nezadovljini načinom na koji Glejzerovi vode klub i u nekoliko navrata su demonstrirali i tražili promjenu vlasnika.

(Srna)