Vijesti 16.04.2016.

Prodaju lipicanere i za 250 KM

ČITANJE: 3 minute
lipicaneri
Lipicanere, koji su još od pamtivijeka važili za najljepše i najskuplje konje, u subotu će na dobošu, koji organizuje ergela “Vučijak” ljubitelji tih plemenitih životinja moći kupiti i za 250 KM.

Licitacije će se održati u prigradskom naselju Lužani, na ekonomiji lipicanerske ergele “Vučijak”, a planirana je prodaja 62 grla raznih starosnih kategorija.

Direktor ergele Ranko Grubešić objasnio je da će najviša početna cijena, koja zavisi od starosti i izgleda grla, biti 1.000 maraka.

– Na ovaj korak odlučili smo se kako bi smanjili broj grla, jer nema potrebe da držimo 140 konja. Procijenili smo da je racionalizacija neophodna, da bi smanjili rashode, ali će svi postojeći rodovi lipicanera biti sačuvani – rekao je Grubešić.

On je dodao da prethodna licitacija nije donijela očekivane rezultate, kad je prodato samo osam grla, jer su cijene bile previsoke.

– Već nam se javilo nekoliko zainteresovanih kupaca. Čak je njih nekoliko zvalo i iz Srbije. Očekujem da će se, zbog velike zainteresovanosti, ove cijene bar udvostručiti – rekao je Grubešić. On se pohvalio da su uspostavili i kontakt sa državnom ergelom “Đakovo” i “Lipik” iz Hrvatske i kroz projekte prekogranične saradnje oni im stoje na raspolaganju za pomoć.

– Vlada RS redovno pomaže rad ergele tako što odvaja novac za hranu konjima i platu radnicima, koja je redovna. Taj trend se i dalje nastavlja, a koji će iznos biti ove godine još ne znamo – istakao Grubešić.

Prodaja lipicanera trebala je biti održana još krajem prošle godine. Međutim, prolongirana je za proljeće u namjeri da se konji bolje pripreme za tržište. Pored toga, osnovno stado “plesača baleta”, kako ih mnogi zovu zbog gracioznosti njihovih pokreta, uskoro će biti prošireno za petoro ždrebadi, koja će tek stići na svijet.

Prema Grubešićevim riječima, prnjavorska ergela koja je prošla sve i svašta, ove godine obilježava 70 godina postojanja.

– U odnosu na prethodni period, ergela polako staje na noge. Jedan od dokaza je i to što ćemo od ove godine početi sa proizvodnjom sijena i hrane za životinje – istakao je Grubešić.

Dodao je da će jubilej biti proslavljen raznim prigodnim sadržajima, a prioritet je uređenje mjesta gdje će se obavljati dresura  konja, kako bi se obnovio rad konjičkog kluba.

Istorijat

Prnjavorska ergela osnovana je u aprilu 1946. godine i od tada je predstavljala jedno od najpoznatijih odgajališta lipicanera na prostoru bivše Jugoslavije. Vlasnik ergele “Vučijak” u februaru 2010. godine postala je Vlada RS, koja je platila milion maraka, ali je pravo rukovođenja dobila tek nakon završetka četvorogodišnjeg stečajnog postupka. Zastoj je prouzrokovao spor zbog parcele površine od 70 dunuma, na koju je pravo polagalo i preduzeće “Ratar”, koje je izgubilo sudski spor. Dok su se vlasnička prava dokazivala, konji su gladovali. Bilo je dana kada su mještani iz okolnih sela sakupljali novac za bale sijena.

(Glas Srpske)