Vijesti 21.02.2016.

Prodanović: Amandmane usvojiti najkasnije do kraja aprila

ČITANJE: 2 minute
prodanovic
Član Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakon BiH Lazar Prodanović izjavio je da bi Parlamentarna skupština BiH najkasnije do aprila trebalo da usvoji amandmane na Izborni zakon BiH.

-Mislim da će izmjene biti na vrijeme usvojene u Parlamentarnoj skupštini BiH kako bi Centralna izborna komisija BiH uradila podzakonske akte- rekao je Prodanović, koji je i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

On je naveo da bi Interresorna radna grupa na narednoj sjednici trebalo da usvoji oko 30 usaglašenih amandmana na izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, koji su dominantno tehničke prirode, ističući da nema nekih značajnijih izmjena.

-Ostalo je još par pitanja o kojima bi se trebalo usaglasiti na ovoj sjednici, nakon čega bi bili u prilici da izvještaj o radu Interresorne radne grupe i amandmane, u skladu sa poslovnikom, uputimo u parlamentarnu proceduru oba doma Parlamentarne skupštine BiH- pojasnio je Prodanović.

Prema njegovim riječima, postignuta je saglasnost o izmjenama o povećanju procenta preferencijalnih glasova unutar otvorenih lista sa dosadašnjih pet na 15 procenata u smislu pomjeranja kandidata na listama.

-Postignuta je i saglasnost o povećanju broja potpisa za određene nivoe vlasti – člana Predsjedništva i skupštine na svim nivoima. Izjednačava se broj potpisa za političke subjekte i nezavisne kandidate i on je dva puta veći nego do sada- istakao je Prodanović.

Prema njegovim riječima, usaglašenim amandmanima daje se mogućnost da, ukoliko neko od kandidata osvoji broj glasova do jedne trećine u odnosu na najniže dodjeljeni mandat, da se taksa za kandidaturu vraća političkom subjektu ili nezavisnom kandidatu, nakon verifikacije izbornih rezultata.

On je rekao da su urađena i neka poboljšanja koja se odnose na rad biračkih odbora, a definisana je pozicija koalicija političkih partija pri kandidovanju za određeni nivo vlasti.

-Proširen je broj lica koja se ne mogu kandidovati na izbore u smislu obavljanja nekih poslava pa su pridodati guverner i viceguverner Centralne banke BiH i glavni revizori u institucijama za reviziju u institucijama u BiH- naveo je Prodanović.

On je naglasio da je postignuta i saglasnost o šest amandmana na izmjene i dopune Zakona o finansiranju političkih partija, u skladu sa preporukama Grupe Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije /GREKO/.

Prema njegovim riječima, od devet preporuka GREKO prihvaćeno je šest koje se odnose na transparentnost finansiranja. On je istakao da Interresorna grupa još nije vodila raspravu o presudi Ustavnog suda BiH o Mostaru i implementaciju odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u perdmetu “Sejdić i Finci”.

Prodanović je rekao da još nije saopšten datum održavanja naredne sjednice Interresorne radne grupe.

(Agencije)