Politika 26.02.2021.

Prodanović: Komisija za saradnju sa NATO savezom ne šteti nikome

ČITANJE: 2 minute

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović izjavio je da Komisija za saradnju sa NATO savezom, koju je formirao Savjet ministara, ne šteti nikome, pa ni bilo kome u Republici Srpskoj, i nazvao žalosnim pristup opozicije koja je kadrove SNSD-a prozvala “izdajnicima” zbog glasanja za formiranje ove komisije.

“Kada nemate adekvatan odgovor, uglavnom se koristi vokabular optužbi i medijskog spinovanja. Ali, ključno je ovdje da li su nam u BiH važni standardi u jačanju kapaciteta bezbjednosnog i odbrambenog sektora u skladu sa najmodernijim standardima u svijetu”, rekao je Prodanović za današnje sarajevsko “Oslobođenje”.

Prema njegovim riječima, u slučaju formiranja Komisije za saradnju sa NATO-om ne govori se ni u kojem smislu da li će BiH biti ili ne članica neke asocijacije, već je suština da li BiH hoće profesionalne, efikasne Oružane snage, koje će u skladu sa zakonima BiH i Ustavom odgovoriti građanima i učiniti BiH bezbjednom u bilo kom smislu.

Prodanović smatra da BiH treba da ubrza donošenje zakona koji se odnose na 14 prioriteta Evropske komisije, u čemu, konstatovao je, značajnu ulogu ima Savjet ministara.

On je ocijenio pozitivnim ako bi do početka juna, kako je najavio lider HDZ-a BiH Dragan Čović, BiH mogla napraviti napredak na putu ka EU.

“Politička opredijeljenost je ključna pretpostavka napretka BiH, da li smo za evropski put i da li imamo dovoljan stepen političke volje da rješavamo stvari ili da ih držimo u zaleđenom stanju”, rekao je Prodanović.

On smatra da složenost sistema BiH nije opravdanje za sporost u nabavci vakcina i da vlasti nisu pokazale efektivan i do kraja odgovoran pristup ovom pitanju.

“Mislim da je u tom smislu sistem morao biti promptniji, brži i odgovorniji”, istakao je Prodanović.

Kada su u pitanju ponovljeni izbori u Srebrenici i Doboju, on je konstatovao da oni nisu promijenili konačni rezultat, ali da su ozbiljna poruka da opservacija i kontrolisanje izbornog procesa eliminiše moguće zloupotrebe.

Prodanović je ocijenio da sadašnja Centralna izborna komisija BiH nije pokazala potrebni kapacitet, jer se način kako su poništeni izbori u Srebrenici i Doboju mogao primijeniti na više od polovine opština u BiH.

(Srna, E.M)

Oznake: NATO