Politika 10.01.2016.

Prodanović: O mogućem pomjeranju lokalnih izbora u srijedu

ČITANJE: 2 minute
prodanovic
Sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva, na kojoj će definitivno biti zauzet stav o mogućem pomjeranju lokalnih izbora, vjerovatno će biti održana u srijedu, 13. januara, izjavio je danas Srni član Interresorne radne grupe Lazar Prodanović.

-Juče sam razgovarao sa predsjedavajućim Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Brankom Petrićem. On je najavio mogućnost da bi sjednica mogla biti 13. januara jer su sutra sjednice parlamentarnih komisija, a u utorak, 12. januara, sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH- rekao je Prodanović.

On je istakao da je stav SNSD-a poznat, a to je da bi lokalne izbore u BiH trebalo održati u ovoj godini, kako i sleduje.

-U SNSD-u smatramo da bi lokalne izbore trebalo provesti u ovoj godini, mada smo otvoreni za razgovor o argumentima za moguće spajanje izbora. Imamo više razloga u tom pravcu jer smatramo da sadašnja vlast na nivou BiH nije uradila dovoljno da bi građane uvjerila u podršku takvoj ideji- rekao je Prodanović.

On je ukazao da je SNSD imao dobre rezultate na nekim prijevremenim izborima u lokalnim zajednicama, održanim protekle godine, kao i da je došlo i do određenih promjena u skupštinskim većinama na lokalnom nivou.

-Trebalo bi da se vodi rasprava o načinu izrade kandidatskih lista i postoje različite inicijative. SNSD smatra da postojeće demokratske standarde koji su dostignuti u poluotvorenim listama treba poboljšati eliminacijom mogućih zloupotreba glasačkih lističa od članova biračkih odbora nakon glasanja- rekao je Prodanović.

On je dodao da bi i drugi nivoi vlasti trebalo da, kao što je to uradila Narodna skupština Republike Srpske, analiziraju broj mandata prema izbornim jedinicama.

-To do sada nije učinjeno u Federaciji BiH, odnosno, nikada nije izvršena analiza ujednačavanja vrijednosti glasa na nivou izbornih jedinica, a biće rasprava i o cenzusu- rekao je Prodanović.

On je napomenuo da je stav SNSD-a da bi izborni prag trebalo da bude povećan sa tri na pet odsto, što bi doprinijelo stabilizaciji lokalnih skupština.

(Srna/NN)