Vijesti 03.01.2018.

Produžen pritvor osumnjičenima za pokušaj ubistva

ČITANJE: 2 minute

Banjalučki Okružni sud produžio je pritvor za Nenada Berića (36) i Aleksandra Savića (37) iz Banjaluke, koji su osumnjičeni za pokušaj ubistva profesora Spase Šakote u oktobru prošle godine u Banjaluci.

U Okružnom sudu rečeno je da će pritvor biti produžen do izricanja pravosnažne presude, a najduže tri godine od dana potvrđivanja optužnice.

Iz suda ističu da će se kontrolisati opravdanost pritvora po isteku svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja o pritvoru, a ukoliko u tom roku ne bude izrečena prvostepena presuda, pritvor će biti ukinut, a optuženi pušteni na slobodu.

Berić je osumnjičen za teško ubistvo u sticaju sa krivičnim djelom izazivanje opasnosti i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, a Savić za krivično djelo ubistvo u pokušaju u sticaju sa krivičnim djelom izazivanje opšte opasnosti.

Pritvor je produžen zbog opasnosti da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili ometati krivični postupak uticanjem na svjedoke, saučesnike ili pomagače.

Mjere pritvora su produžene i zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo ili da će završiti započeto, kao i zbog toga što je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od 10 godina ili teža.

Berić i Savić su 2. oktobra oko ponoći kod Rebrovačkog mosta u Banjaluci podmetnuli četiri bombe pod automobil profesora fizičkog vaspitanja Spase Šakote, koji je bio parkiran ispred zgrade u kojoj stanuje. Bombe su eksplodirale sljedećeg dana oko 10.30 časova, kada je Šakota pokrenuo svoj automobil.

Šakota je u ovoj eksploziji lakše povrijeđen, a osim njega povrijeđen je i slučajni prolaznik.

(Srna)