Vijesti 05.07.2016.

Produžen rok za konverziju kredita u švajcarcima

ČITANJE: 1 minuta

Hipo Alpe Adrija banke Banjaluka i Mostar produžile su rok za podnošenje zahtjeva za konverziju kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima do 31. jula.

U Hipo banci Banjaluka su istakli da je na nivou BiH zaključno sa 30. junom zahtjev za konverziju podnijelo 3.698, odnosno 71 odsto od ukupno 5.182 klijenta korisnika ovih kredita. Banka je realizovala ili su u završnom procesu realizacije 2.972 zahtjeva, čime su ti slučajevi okončani konverzijom ili zatvaranjem kredita uz umanjenje duga. U RS je 2.211 ili 84 odsto klijenata podnijelo zahtjev, a u FBiH 1.487 ili 58 odsto.

– Postupajući odgovorno Hipo banke u BiH donijele su odluku da produže rok do kojeg klijenti korisnici kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima mogu podnijeti zahtjev za konverziju. Planirani završetak procesa konverzije bio je početak jula, ali uzevši u obzir veliki broj pristiglih zahtjeva i interesovanje za konverziju, rok je produžen do 31. jula 2016. godine – istakli su u Hipo banci Banjaluka.

Rješenje podrazumijeva smanjenje iznosa kreditnih obaveza za 30 odsto, uz konverziju po trenutnom kursu i fiksnu kamatnu stopu novog kredita od 5,99 odsto. Predloženo rješenje ima i dodatnu komponentu socijalne odgovornosti, u vidu smanjenja iznosa kreditnih obaveza za 50 odsto za 25 odsto klijenata sa najnižim mjesečnim primanjima.

(Glas Srpske)