PRODUŽENA USLUGA Djeca ostaju u obdaništu do 21 sat

U skladu sa modernim radnim vremenom, u kojem brojni roditelji na poslu ostaju do kasnih sati, pojedini vrtići u gradu mališane čuvaju čak i kada padne noć.

Sve je više mladih roditelja u Banjaluci koji nemaju rodbinu u gradu kojoj bi povjerili dijete na čuvanje, te se snalaze kako znaju i umiju. Još je teže očevima i majkama koji kod privatnika rade u smjenama, zbog čega su na muci kome da ostave dijete.

– Radim u pekari, rotiramo se za sve smjene, ali nekada do zadnjeg momenta ne znam kada ću sutra morati na posao. Jedva sam uspjela da nađem fleksibilnu tetu za čuvanje, kojoj neće smetati te česte promjene. Nije ni to jefitno, košta nas 300 KM, skoro da jedva imam računicu da idem na posao, ali šta da radimo – ispričala nam je jedna majka koja ima dvogodišnje dijete.

Zbog sve više ovakvih slučajeva i pojedini privatni vrtići produžili su uslugu nakon 18 časova, a cijena je u većini slučajeva 200 maraka. U jednom takvom obdaništu roditeljima nude čak brigu o djetetu sve do 21.30.

– Prvenstveno smo se odlučili na to zbog potreba roditelja, jer koliko vidim radno vrijeme u mnogim marketima je do tog vremena. Znamo i da nemaju svi bake i deke da im pričuvaju djecu. Uglavnom, u dogovoru s roditeljima i zavisno od potreba određujemo i naše radno vrijeme – kaže Milica Orašanin.

Smjene od 15 do 21 sat postoje i u pojedinim vrtićima Centra za vaspitanje i obrazovanje. Radi se, kako objašnjava direktorka centra Jelena Kurtinović, o zabavišnim grupama, gdje idu djeca starija od tri godine. Dodaje da vlada veliko interesovanje roditelja, te da su grupe optimalno popunjene.

Cijena boravka u popodnevnom terminu je 92 marke, a radi se o vrtićima “Kolibri”, “Bambi”, “Plavi čuperak”, “Radost”, “Neven” i “Naša djeca”.

– Djeca imaju obrok i radi se po programu cjelodnevnog boravka. Imamo zainteresovanih roditelja koji rade, ali ima i nezaposlenih koji žele da im dijete prođe vrtićki program – rekla je Kurtinovićeva.

Trče po djecu

Radno vrijeme kod privatnika odavno nije do 16 časova, kao u javnim ustanovama, pa mnogi roditelji navrat-nanos trče po dijete, dok se vrtić ne zatvori.

– Zvanično radimo do 16 časova, ali uvijek ostajemo prekovremeno. Skoro svaki dan jurim po dijete jer se vrtić zatvara u 17 časova. Nerijetko znam i zakasniti, jer mi obdanište nije blizu posla, pa javim vaspitačicama da ostanu još malo. Srećom pa mi uvijek izađu u susret – kaže majka čije dijete ide u javni vrtić.

(Srpskainfo)

Đorđe Gajić pobjednik u skokovima sa Gradskog mosta

Đorđe Gajić pobjednik je takmičenja u skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas. Na takmičenju u Banjaluci učestvovalo je ukupno 18 takmičara čime je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Pobjedniku, najboljoj “vrbaskoj lasti” će biti uručen pehar i nagrada od 700 KM, drugoplasiranom 

Beživotno tijelo izvučeno iz Vrbasa

Beživotno tijelo starijeg muškarca izvučeno je iz Vrbasa u Banjaluci, saznaje ATV. “Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 21.07.2019. godine postupili su po zaprimljenoj prijavi da beživotno muško tijelo pluta Vrbasom. Tijelo je uz pomoć Vatrogasne brigade Grada Banjaluka i ronilačkog kluba “Buk” izvučeno na obalu u mjestu Karanovac, Banja Luka. Izvršen je uviđaj u

Počelo “Ljeto na Vrbasu”

Skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas, na kojima učestvuje ukupno 18 takmičara, danas je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Brojni Banjalučani su se okupili da uživaju u ovoj manifestaciji i da aplauzom nagrade “najbolju vrbasku lastu”, ali i sve ostale takmičare koji

DANAS VIŠE STANOVNIKA NEGO PRIJE RATA Kamenica kod Teslića prkosi statistici

Više od dvije decenije nakon rata u Bosni i Hercegovini, mnoga su mjesta pusta. Kuće su nerijetko obnovljene, ali nedostaje onog najvažnijeg, ljudi. Međutim, to nije slučaj sa selom Kamenica koje se nalazi nedaleko od Teslića. Obnovljene kuće, obrađene njive, izraslo voće, povrće, pšenica, dječija graja, sve je to dijelom ovog mjesta. Sulejman Vitlić, 82-godišnji

U Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”

Sinoć je u Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”, u organizaciji Kulturno umjetničkog društva (KUD) „Grmeč“ iz Drinića, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Manifestacija je počela defileom kulturno-umjetničkih društava, a nastavila se bogatim programom na gradskoj bini. Veliki broj građana je pristvovao ovom događaju a organizatori su poručili da je

Umjetnici oslikavaju pasaže u Gospodskoj

Mladi banjalučki umjetnici oslikaće na jesen tri pasaža između Gospodske ulice i Zanatskog centra, dok će zelena površina kod Pravnog fakulteta dobiti „smol skejl“ instalaciju, sličnu onoj koja je već izvedena na obali Vrbasa u Obilićevu.