Vijesti 14.05.2019.

PRODUŽENA USLUGA Djeca ostaju u obdaništu do 21 sat

ČITANJE: 2 minute

U skladu sa modernim radnim vremenom, u kojem brojni roditelji na poslu ostaju do kasnih sati, pojedini vrtići u gradu mališane čuvaju čak i kada padne noć.

Sve je više mladih roditelja u Banjaluci koji nemaju rodbinu u gradu kojoj bi povjerili dijete na čuvanje, te se snalaze kako znaju i umiju. Još je teže očevima i majkama koji kod privatnika rade u smjenama, zbog čega su na muci kome da ostave dijete.

– Radim u pekari, rotiramo se za sve smjene, ali nekada do zadnjeg momenta ne znam kada ću sutra morati na posao. Jedva sam uspjela da nađem fleksibilnu tetu za čuvanje, kojoj neće smetati te česte promjene. Nije ni to jefitno, košta nas 300 KM, skoro da jedva imam računicu da idem na posao, ali šta da radimo – ispričala nam je jedna majka koja ima dvogodišnje dijete.

Zbog sve više ovakvih slučajeva i pojedini privatni vrtići produžili su uslugu nakon 18 časova, a cijena je u većini slučajeva 200 maraka. U jednom takvom obdaništu roditeljima nude čak brigu o djetetu sve do 21.30.

– Prvenstveno smo se odlučili na to zbog potreba roditelja, jer koliko vidim radno vrijeme u mnogim marketima je do tog vremena. Znamo i da nemaju svi bake i deke da im pričuvaju djecu. Uglavnom, u dogovoru s roditeljima i zavisno od potreba određujemo i naše radno vrijeme – kaže Milica Orašanin.

Smjene od 15 do 21 sat postoje i u pojedinim vrtićima Centra za vaspitanje i obrazovanje. Radi se, kako objašnjava direktorka centra Jelena Kurtinović, o zabavišnim grupama, gdje idu djeca starija od tri godine. Dodaje da vlada veliko interesovanje roditelja, te da su grupe optimalno popunjene.

Cijena boravka u popodnevnom terminu je 92 marke, a radi se o vrtićima “Kolibri”, “Bambi”, “Plavi čuperak”, “Radost”, “Neven” i “Naša djeca”.

– Djeca imaju obrok i radi se po programu cjelodnevnog boravka. Imamo zainteresovanih roditelja koji rade, ali ima i nezaposlenih koji žele da im dijete prođe vrtićki program – rekla je Kurtinovićeva.

Trče po djecu

Radno vrijeme kod privatnika odavno nije do 16 časova, kao u javnim ustanovama, pa mnogi roditelji navrat-nanos trče po dijete, dok se vrtić ne zatvori.

– Zvanično radimo do 16 časova, ali uvijek ostajemo prekovremeno. Skoro svaki dan jurim po dijete jer se vrtić zatvara u 17 časova. Nerijetko znam i zakasniti, jer mi obdanište nije blizu posla, pa javim vaspitačicama da ostanu još malo. Srećom pa mi uvijek izađu u susret – kaže majka čije dijete ide u javni vrtić.

(Srpskainfo)