PRODUŽENA USLUGA Djeca ostaju u obdaništu do 21 sat

U skladu sa modernim radnim vremenom, u kojem brojni roditelji na poslu ostaju do kasnih sati, pojedini vrtići u gradu mališane čuvaju čak i kada padne noć.

Sve je više mladih roditelja u Banjaluci koji nemaju rodbinu u gradu kojoj bi povjerili dijete na čuvanje, te se snalaze kako znaju i umiju. Još je teže očevima i majkama koji kod privatnika rade u smjenama, zbog čega su na muci kome da ostave dijete.

– Radim u pekari, rotiramo se za sve smjene, ali nekada do zadnjeg momenta ne znam kada ću sutra morati na posao. Jedva sam uspjela da nađem fleksibilnu tetu za čuvanje, kojoj neće smetati te česte promjene. Nije ni to jefitno, košta nas 300 KM, skoro da jedva imam računicu da idem na posao, ali šta da radimo – ispričala nam je jedna majka koja ima dvogodišnje dijete.

Zbog sve više ovakvih slučajeva i pojedini privatni vrtići produžili su uslugu nakon 18 časova, a cijena je u većini slučajeva 200 maraka. U jednom takvom obdaništu roditeljima nude čak brigu o djetetu sve do 21.30.

– Prvenstveno smo se odlučili na to zbog potreba roditelja, jer koliko vidim radno vrijeme u mnogim marketima je do tog vremena. Znamo i da nemaju svi bake i deke da im pričuvaju djecu. Uglavnom, u dogovoru s roditeljima i zavisno od potreba određujemo i naše radno vrijeme – kaže Milica Orašanin.

Smjene od 15 do 21 sat postoje i u pojedinim vrtićima Centra za vaspitanje i obrazovanje. Radi se, kako objašnjava direktorka centra Jelena Kurtinović, o zabavišnim grupama, gdje idu djeca starija od tri godine. Dodaje da vlada veliko interesovanje roditelja, te da su grupe optimalno popunjene.

Cijena boravka u popodnevnom terminu je 92 marke, a radi se o vrtićima “Kolibri”, “Bambi”, “Plavi čuperak”, “Radost”, “Neven” i “Naša djeca”.

– Djeca imaju obrok i radi se po programu cjelodnevnog boravka. Imamo zainteresovanih roditelja koji rade, ali ima i nezaposlenih koji žele da im dijete prođe vrtićki program – rekla je Kurtinovićeva.

Trče po djecu

Radno vrijeme kod privatnika odavno nije do 16 časova, kao u javnim ustanovama, pa mnogi roditelji navrat-nanos trče po dijete, dok se vrtić ne zatvori.

– Zvanično radimo do 16 časova, ali uvijek ostajemo prekovremeno. Skoro svaki dan jurim po dijete jer se vrtić zatvara u 17 časova. Nerijetko znam i zakasniti, jer mi obdanište nije blizu posla, pa javim vaspitačicama da ostanu još malo. Srećom pa mi uvijek izađu u susret – kaže majka čije dijete ide u javni vrtić.

(Srpskainfo)

Crna Gora proglašava kraj epidemije u junu?

Kraj epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi da bude proglašen početkom juna, smatra direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. “Ako do 2. juna ne bude nijednog slučaja virusa korona, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša. Mugoša je upozorio građane da nije

BANJALUKA: Od ponedjeljka prilagođeni ljetnji režim polazaka

S obzirom na to da se privredna i ostala djelatnost na području grada Banjaluka vraća u funkciju, da je ukinuto vanredno stanje i policijski čas, od ponedeljka 25. maja, javni prevoz putnika će funkcionisati sa ljetnjim režimom redova vožnje koji će na određenim pravcima biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi. U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta

Video koji prikazuje kako se virus korona proširio svijetom

Virus korona je širom svijeta zarazio više od 5.384.000 ljudi, a do sada je od posljedica infekcije umrlo preko 343.000. Oporavilo se više od 2,2 miliona ljud, a najviše zaraženih i umrlih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da Јužna Amerika postaje novo žarište pandemije. “Chanel 4 News” objavio je video kojim

KOLIKO SU SADA OPASNE SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI: Evo šta nosi najviši stepen rizika

Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta. Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra. Visok stepena rizika: Porodična okupljanja

CIK raspisao tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče međunarodni tender za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 15.novembra, javljau federalni mediji. Vrijednost tendera, odnosno ugovorenih usluga objavljenih i na Portalu javnih nabavki, procijenjena je na 1.111.100 maraka, prenosi “Avaz.ba”. Rok za dostavu ponuda je 6.jul do 14

IZETBEGOVIĆ: 1986. sam predvidio rat

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, dao je intervju televiziji Igman. U jednosatnom intervjuu Izetbegović je govorio o svemu i svačemu, od ratnih vremena do unutarstranačkih turbulencija. Izetbegović je kratko komentarisao i aferu “Respiratori. “Neka istraže i neka odgovara svako za ono što je radio. SDA uvijek samo jednu instrukciju daje – poštujte procedure, radite pošteno, a