Vijesti 05.01.2016.

Profesor iz Paraćina od limenki piva napravio sistem za grijanje

ČITANJE: 1 minuta
grijanje limenke
Profesor matematike i informatike Darko Milićević iz Paraćina oduševio je cijeli region svojim postom na Fejsbuku u kome je predstavio svoj genijalni izum za grijanje.

Naime, Darko je od ispijenih limenki piva napravio improvizovani solarni panel pomoću koga zimi može da ugrije gotovo cijelu kuću pod uslovom da je napolju sunčan dan, bez obzira na to kolika je spoljašnja temperatura.

Profesor je kroz seriju fotografija prikazao korak po korak kako je napravio crnu kutiju iliti solarni panel koji se postavlja na spoljni zid u kome se napravi rupa kroz koju će u kuću da ulazi topao vazduh.

Posao je počeo sa kutiom od iverice koja se obloži stiroporom, Foto: Facebook
Posao je počeo sa kutijom od iverice koja se obloži stiroporom.

Sa izradom ovog genijalnog izuma, Darko nije žurio već je počeo da je pravi još ljetos. Kupio je ivericu, stiropor za izolaciju, farbu, silikon… Projekat trajao nekoliko mjeseci, ali je pred zimu ploču montirao na južni zid kuće jer su tu sunčevi zraci najjači.

Kroz rupu u zidu će ulaziti topao vazduh, Foto: Facebook

-Od letos, korak po korak i napravio sam sistem za grijanje pomoću limenki. Kad je sunčan dan, bez obzira na spoljašnju temperaturu topao vazduh izlazi iz sistema. Konkretno 31.12.2015. je bilo vedro, spoljašnja temperatura -5, a iz sistema je izlazio vazduh od preko 50 C… – napisao je Darko uz fotografije koje prikazuju kako je izgledao postupak izrade ove grijalice.

Ovako izgleda gotov solarni panel montiran na zid, Foto: Facebook

Oduševljenje ljudi na društvenim mrežama Darkovim izumom je ogromno, a posebno ih je šokirala temperatura vazduha koji je ovaj “aparat za grijanje”  uduvavao u kuću.

Dok je napolju minus 5, unutra ulazi vazduh od 50 stepeni, Foto: Facebook

 

(Kurir)