PROFESOR SA BERKLIJA ZA “GARDIJAN”: Tramp je abdicirao, on više nije predsjednik SAD

Biće vam oprošteno ako niste primetili. Njegove verbalne bombe su glasnije nego ikad, ali Donald Tramp više nije predsednik Sjedinjenih Država, piše u svom autorskom tekstu za Gardijan profesor javne politike na Univerzitetu Berkli i bivši američki sekretar za rad Robert Rejh.

“Nemajući konstruktivan odgovor na nijednu monumentalnu krizu koja sada trese Ameriku, Tramp je abdicirao. On ne vlada. On igra golf, gleda kablovsku TV i tvituje”, navodi Rejh i postavlja pitanje:

Kako je Tramp reagovao na široke nemire posle ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu, crnca koji je umro nakon što mu je beli policajac klečao na vratu nekoliko minuta dok su ga sa lisicama bacili na zemlju?

“Tramp je demonstrante nazvao “razbojnicima” i zapretio da će ih upucati. “Kada počne pljačka, započinje pucnjava”, tvitnuo je parafrazirajući bivšeg šefa policije u Majamiju čije su reči podstakle nerede krajem 1960-ih. U subotu je glasno govorio o “najokrutnijim psima i pretećim oružjima” čekajući demonstrante ispred Bele kuće, ukoliko ikada probiju kordon pripadnika Tajne službe”, ističe Rejh.

O odnosu predsednika SAD prema pandemiji koronavirusa Rejh kaže:

“Trampov odgovor na poslednja tri grozna meseca sve veće bolesti i smrti bio je podjednako nesmotren. Pošto je tvrdio da je Covid-19 „demokratska prevara“ i začepio usta zvaničnicima koji se bave javnim zdravljem, on je prebacio teret koronavirusa na savezne države. Guverneri su morali da nađu respiratore za održavanje pacijenata u životu i zaštitnu opremu za bolnice i druge neophodne radnike koji su nedostajali, često boreći jedni protiv drugih. Oni su morali da odluče kako, kada i gde ponovo otvoriti svoju ekonomiju. Tramp je tvrdio da “uopšte nije odgovoran” za testiranje i praćenje kontakata – što je inače ključno za obuzdavanje virusa. Njegov novi „plan“ stavlja odgovornost na savezne države da same izvrše testiranje i traženje kontakata.”

Ni na polju ekonomije, prema njegovom mišljenju, Tramp se nije pokazao.

“Više od 41 miliona Amerikanaca je bez posla. U narednim nedeljama u pola države će prestati privremeni moratorijumi za iseljavanje. Petina Amerikanaca je ovog meseca propustila plaćanje stanarine. Predviđena dodatna davanja za nezaposlenost ističu krajem jula. Šta je Trampov odgovor? Poput Herberta Huvera, koji je 1930. rekao da je “najgore iza nas”, dok su hiljade gladovale, Trump kaže da će se ekonomija poboljšati”, ističe Rejh i dodaje:

“Nema ništa loše u golfu, gledanju TV-a i tvitovanju. Ali ako je to gotovo sve što predsednik čini kad je nacija preplavljena krizama, on nije predsednik. U stvarnosti, Donald Tramp ne vodi vladu Sjedinjenih Država. On ne upravlja ničim. On nikoga ne organizuje On ne upravlja, on ne nadgleda. Ne čita beleške. Mrzi sastanke. Nema strpljenja za instrukcije. Njegova Bela kuća je u neprestanom haosu. Njegovi savetnici nisu prenosioci istine. Oni su lakeji, ulizice i rođaci.”

Rejh ističe da otkako je Tramp u januaru 2017. stupio na dužnost on nije pokazao interes za upravljanjem.

“On je opsednut samo sobom. Ali sadašnji skup kriza bio je potreban da bi se otkrile dubine njegovog krajnjeg prezira prema poslu, njegovo potpuno odbacivanje funkcije. U vreme nacionalnih trauma, odrekao se osnovnih dužnosti i odgovornosti predsedništva. Više nije predsednik. Što pre prestanemo da ga tretiramo kao da to jeste, to bolje”, zaključio je on.

(Kurir)

VODEĆE SRPSKE MANIFESTACIJE: Izvjesno je da se festivali neće desiti u avgustu u najavljenom formatu

Vodeće srpske manifestacije među kojima su EXIT, Beerfest, Nishville, Lovefest i druge, obratili su se javnosti u novom, zajedničkom pismu, u kojem poručuju da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije izvesno da se domaći festivali neće desiti u avgustu u planiranom formatu: “Podsećamo javnost da su srpske manifestacije zakazane za avgust ove godine na preporuku nadležnih

DEMANTI: “Milenko Đaković ostaje privržen politici DNS-a”

Povodom teksta objavljenog na portalu banjaluka.net pod naslovom “Nezvanično: Milenko Đaković možda ide u Demos?”, a prenesenog na portalu prijedor24h.net, Informativna služba Gradskog odbora DNS-a u Prijedoru i Milenko Đaković oglasili su se demantijem. Njihovo reagovanje prenosimo u cijelosti: “Gradonačelnik Prijedora i predsjednik Regionalnog odbora DNS-a Prijedor Milenko Đaković i u budućnosti ostaje privržen politici

TALIĆ NA POPULARNOM KUPALIŠTU: Uskoro sanacija “Zlajine plaže”

Popularno banjalučko kupalište „Zlajina plaža“ uskoro bi trebala biti sanirano. Nastavak je to inicijative koju je pokrenuo prošle godine predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić zajedno sa mještanima MZ Kočićev vijenac. On je danas obišao popularno banjalučko kupalište sa načelnikom Odjeljenja za komunalne poslove grada Banja Luka, Petrom Bilčarem kako bi se dogovorila dalja

NA RESPIRATORIMA 93 PACIJENTA Još šest osoba preminulo od korone u Srbiji

U  Srbiji je do 15 časova 6. jula 2020. godine registrovano još 289 novooboljelih od korona virusa, a šest ljudi je preminulo. Registrovano je ukupno 16.420 potvrđenih slučajeva COVID 19. Testirani su uzorci 7.872 osobe objavljeno je na sajtu Covid19.rs. Ukupan broj preminulih od početka epidemije popeo se na 317, prenosi Telegraf. (A.M/banjaluka.net)