Svijet 14.11.2020.

Profesor sa Oksforda: Vjerujem da ćemo 2022. zaboraviti na epidemiju

ČITANJE: 2 minute

Hrvatski naučnik Kristijan Ramadan, profesor molekularne medicine na Oksfordu, u HRT-ovom Dnevniku rekao je da su vijesti o vakcinama ohrabrujuće, ali da se ne radi o trci između “Fajzera” i “AstraZeneke”, nego da je riječ o tome da se što prije obuzda epidemija. Vjeruje da će i “AstraZeneka” uskoro izaći sa svojim rezultatom.

Komentarišući objavu “Fajzera”, “BioNTeka”, ruske vakcine “Sputnjik V” o efikasnosti vakcina od 90 i više odsto, rekao je da će ih objaviti i Oksford i “AstraZeneka”, ali da žele prvo doći do konačnih rezultata.

“Kao i kod svih vakcina, mogu se očekivati nuspojave, ali one su obično blage – bol u ruci, crvenilo, glavobolja, ali to su normalne posljedice jer naše tijelo stvara imuno reakciju. Neke veće nuspojave nisu moguće kod ovih vakcina, a posebno ne kod Fajzerovog jer je to samo jedan mali dio virusne informacije vezan za nano molekulu lipida, odnosno masti koje su normalni dijelovi našeg organizma. Tako da će Fajzerova vakcina i Oksfordska biti vrlo čisti i neće moći doći do probijanja virusa”, rekao je on za HRT.

Na pitanje o tome koliko će trajati imunitet na Kovid-19 nakon primljene vakcine, rekao je da to niko ne može znati jer se prvo moraju prvo vidjeti vakcine u kliničkoj fazi i mjeriti koliko će trajati imunitet. Vjeruje se da bi mogao trajati do godinu dana.

“Problem je samo distribucije i hoćemo li uspjeti dovoljno stanovništva vakcinisati.”

Vjeruje da ćemo 2022. na epidemiju zaboraviti. Misli da je u ovom trenutku najvažnije odgoditi teška oboljenja, spriječiti prenatrpanost zdravstvenog sustava.

“Pitanje je imamo li dovoljno lijekova, dovoljno zdravstvenog osoblja, a postoje i druge bolesti koje nisu iskorijenjene – karcinomi, šećerna bolest, udari… Naš je bolnički sistem opterećen liječenjem Kovid-19 i mislim da je Hrvatska trebala uvesti stroži ‘lockdown’, ali to je na onima koji odlučuju”, zaključio je.

(N.S/ Banjaluka.net)