Vijesti 11.03.2017.

Profesori njemačkog traženiji nego ikad

ČITANJE: 2 minute

Na tržištu rada u RS konstantno raste potražnja za profesorima njemačkog jezika, prvenstveno zbog toga što je sve više onih koji žele da nauče ovaj jezik, kako bi brže otišli u inostranstvo.

 U centrima za učenje ovog jezika potvrdili su da iz godine u godinu bilježe sve veći broj polaznika, ali i zaposlenih profesora njemačkog.

Da su oni izuzetno tražena roba, svjedoči i zvanična statistika, prema kojoj su, kad je riječ o nezaposlenima sa visokom stručnom spremom, na drugom mjestu po brzini pronalaska zaposlenja u RS.

Naime, do posla najbrže dolaze profesori matematike i fizike koji u prosjeku čekaju dva, dok profesori njemačkog jezika na zaposlenje u prosjeku čekaju šest mjeseci.

– U toku 2005. u RS je zaposlen jedan profesor njemačkog jezika, tokom 2010. godine 15, a lane 43 – kaže viši stručni saradnik za informisanje i odnose sa javnošću Zavoda za zapošljavanje RS Vedrana Milinković.

S obzirom na sve veći broj kandidata koji su zainteresovani za učenje njemačkog jezika, u pojedinim centrima konkurs za zaposlenje predavača uvijek je otvoren.

Kao razlog učenja njemačkog jezika, njihovi polaznici često navode studiranje ili zaposlenje u jednoj od zemalja njemačkog govornog područja.

Vladana S, medicinska sestra iz Banjaluke, kaže da njemački jezik uči već četiri mjeseca.

– Još najmanje pola godine ću ići na kurs, kako bih ga što bolje savladala. Planiram da idem da radim u Njemačku, gdje je veoma važno dobro poznavanje jezika – ističe naša sagovornica.

U agenciji za posredovanje pri traženju posla “Spektar” naglašavaju da je u ne tako davnoj prošlosti malo ko mogao očekivati da će danas vladati velika potražnja za licima koja znaju njemački jezik.

– Prije par godina je, naime, poznavanje engleskog bio uslov za većinu interesantnih kursa za posao. Danas je evidentno veliko interesovanje kako za profesore njemačkog, tako i za osobe koje znaju ovaj jezik – kaže direktor agencije „Spektar“ Miroslav Vukajlović.

Zainteresovane i domaće i strane firme

Za profesore njemačkog i one koji dobro znaju ovaj jezik, zainteresovane su i njemačke, austrijske i švajcarske kompanija u Srpskoj i BiH.

Takođe, mnoga preduzeća svoje zaposlene šalju na kurseve, da bi savladali njemački jezik. Istovremeno, u domaće agencije koje posreduju pri zapošljavanju, stiže veliki broj zahtjeva poslodavaca iz Njemačke, u kojima se znanje njemačkog jezika postavlja kao prvi uslov za zaposlenje.

(euroBlic)